ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Дитяча жорстокість: чернігівський школяр познущався та вбив голуба

Featured Video Play Icon

Відео, на якому п’ятнадцятирічний юнак жорстоко поводиться з голубом сколихнуло Чернігів. Шокуючі кадри з’явилися в соціальних мережах 30 вересня. На них видно, що хлопець був не один, а в компанії підлітків. Тортури над птахом відбувалися під їх схвальні вигуки. Унаслідок численних знущань голуб загинув. Такі дії є неприпустимими, б’є на сполох зоозахисниця Рената Гафурова. Жінка все життя працювала з підлітками й каже діти — наше майбутнє і в ньому не може бути місця садизму й жорстокості.

На відео відбувається жахливий вчинок підлітків, які на мій суб’єктивний погляд заплановано збиралися це знімати, тому що це не випадкова зйомка, тобто вони приготувалися, приготували свої телефони й почали знімати. Це відео виклали дві жінки, тобто дві мами, яким це принесли додому їхні діти, тобто ті, хто це зробили — вони це зняли і вони це розкидали своїм одноліткам у телефони. Уявляєте, який це психологічний тиск на дітей, який це стрес і діти вдома це розказали, – зазначила зоозахисниця Рената Гафурова.

Осуд і засудження, відмова від перепостів — саме так має реагувати суспільство на подібні випадки. Аби вони не траплялися знову, «уроки добра» постійно мають давати дітям батьки і педагоги. Рената Гафурова підкреслює, така робота має бути системною. Водночас у школі, де навчається юнак, нам повідомили, що з дітьми вже працюють як психологи, так і представники поліції ювенальної превенції.

Відео, яке виклали в соціальні мережі, там де хлопчина вбиває голуба, його знайшли першими співробітники ювенальної превенції. Були всі сили направлені на те, щоби встановити особу неповнолітнього, який вчинив саме ці дії і, звісно, щоб встановити осіб, які перебували на відео, виражалися нецензурною лайкою і безпосередньо того, хто знімав це відео, – повідомила начальниця відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП у Чернігівській області Оксана Огненко.

Правоохоронці радять батькам періодично перевіряти телефони дітей на наявність забороненого контенту. А також частіше спілкуватися з ними на тему гуманного ставлення до тварин, показуючи правильну поведінку на власному прикладі.

В школах існують певні виховні години на яких піднімається дуже багато різноманітних тем. Враховуючи й на правову тематику, запрошуючи при цьому співробітників поліції. Вдома діти переважно іншу половину свого дня, але все ж таки роль поведінки, яку демонструє дитина, вона залежить від того, яку роль грають батьки або інші особи, з якими проживає дитина, – підкреслює  Оксана Огненко.

За фактом жорстокого поводження з тваринами відкрито кримінальне провадження.

Наразі триває робота з неповнолітніми та їх батьками. Слідчі поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч.2 статті 299 Кримінального кодексу України — жорстоке поводження з тваринами.  Відповідальність за цей злочин настає з 14-ти років, зловмиснику загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 5 років, – зазначила речниця Нацполіції в Чернігівській області Наталія Слабеняк.