НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сцена на сцені: Чернігівський облдрамтеатр готується відкрити 98-й сезон

Featured Video Play Icon

Попри все продовжують творчу діяльність. Чернігівський обласний музично-драматичний театр імені Шевченка готується до відкриття нового, 98-го сезону. Репетиції почали на четвертий день після ракетної атаки 19 серпня. Тоді унаслідок влучання «Іскандеру» будівля зазнала значних збитків — зруйновано дах, пошкоджено фасад, багато обладнання та декорацій, до 50-ти кімнат та вибито майже всі вікна. До розбору завалів одразу долучилися не лише надзвичайники, а і працівники театру та звичайні чернігівці.

Перші декілька днів були великі толоки театральні. Прийшли дуже багато волонтерів, прийшов практично весь наш склад театру задля того, щоб встигнути, щоб навести лад у нашому приміщенні, нашої будівлі, бо ви знаєте, що в театрі не працюють, у театрі служать, у театрі живуть. Тобто це — наш дім, – зазначив директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка Сергій Мойсієнко.

– Велика шана, дяка людям, які відгукнулися, хто руками, хто серцем, хто словом, як преса, як телебачення наше, а хто, вибачте на слові, грошима, і на наші рахунки одразу почали поступати гроші від людей, яких, навіть, ми не знаємо особисто, просто люди відгукуються на біду, допомагають, чим можуть, – розповів художній керівник та головний режисер Чернігівського обласного музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка Андрій Бакіров.

За словами директора драмтеатру Сергія Мойсієнка, будівлю вже обстежили — її визнали аварійною. Унаслідок експертиз визначили безпечні для перебування людей зони, небезпечні — огородили стрічками. Найбільше постраждала глядацька зала, вона потребує негайних консерваційних робіт для захисту від примх погоди. Тому цього сезону вистави проходитимуть в експериментальному просторі «сцена на сцені» та, після виконання ремонтних робіт, зокрема, з укріплення штукатурки, яка посипалася, і на Білій сцені. Зважаючи на це, спостерігати за грою акторів одночасно зможуть не більше, ніж сто людей. У драмтеатрі мріють якнайшвидше відновити будівлю, із цим обіцяють допомогти міжнародні донори і благодійні фонди.

Це Всесвітній фонд пам’яток, наскільки я розумію, американський фонд, Центр допомоги мистецтву в Україні — це Німеччина. Сьогодні ми вже ведемо дуже серйозні розмови на рівні підписання договорів із фондом «Партнерство за сильну Україну» — це Британія, як ключова країна, Швеція, Швейцарія, Сполучені Штати, Канада сумісно працюють. І сьогодні я маю інформацію про те, що в нас був посол Франції в Україні, і вже сьогодні французи, нібито, теж підтягуються до цього процесу, – повідомив Сергій Мойсієнко.

Аби приймати глядачів, драмтеатр одержав спеціальний дозвіл. 98-ий театральний сезон буде насиченим. Відкриють його 6 жовтня прем’єрною виставою «Гріх» за п’єсою Володимира Винниченка в постановці заслуженого артиста України Андрія Бакірова. «Зрадливий вальс у двох діях» режисер переробив у малий формат — «театр за завісою», — вистава виконуватиметься на сцені поруч із глядачем.

– Відчуття, що цей матеріал дуже потрібний саме в цей час, коли, можливо, розповідь там ідеться про останні часи царської росії, а хоча дія відбувається в Україні тих часів, про гурток молодих революціонерів, які протистоять владі, і є багато в текстах сьогоднішніх аналогій, які, мені здається, глядач відчує, бо й у той час Україна так само продовжувала боротися за свою незалежність, за свою гідність, за свою честь, за свою гордість, за свої надбання, – підкреслив Андрій Бакіров.

Окрім «Гріха», у листопаді театр планує ще одну прем’єру — виставу «П’ять пісень Полісся» за п’єсою сучасної української драматургині Людмили Тимошенко в постановці київського режисера Ігоря Матіїва. Упродовж сезону радуватимуть глядачів і вже відомими постановками зі свого репертуару — «ВПО», «Сліпий» та «Чарлі Гордон — ідіот». Найменших глядачів чекатимуть казкові вистави, зокрема, «Подорож до країни Мрій, або Велосипед із червоними колесами» та «Чарівна лампа Аладдіна». Крім того, театр планує активну гастрольну діяльність та участь у фестивальних проєктах як в Україні, так і за її межами.