Факт-новини: оперативні сюжети

Державні соціальні виплати: що зміниться з 1 січня 2023 року?

Featured Video Play Icon

З 1 січня нового року державні соцвиплати для ряду категорій населення не будуть продовжені автоматично. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів. Раніше через режим воєнного стану дія цих виплат була продовжена до 31 грудня 2022-го року.

-Малозабезпечені сім’ї, одинокі матері, особи, які отримують допомогу непрацездатній особі, яка досягла пенсійного віку але не набула права на пенсійну виплату, – уточнила директорка департаменту соціальної політики міської ради Ірина Марчук.

Для поновлення виплат людям, які відносяться до цих категорій, потрібно буде звернутися у січні до місцевих органів соцзахисту. Водночас дія постанови Кабміну не поширюється на сім’ї, що проживають у громадах, на території  яких ведуться активні бойові дії. Перелік таких громад публікує Міністерство реінтеграції. У Чернігівській області їх наразі налічується чотири.

-Це наше прикордоння, це Сновська громада, Городнянська, Новгород-Сіверська та Семенівська. По тих громадах буде подовжено всі види державних соціальних допомог, – зазначила Ірина Марчук.

Більшість видів державної соціальної допомоги оформлюється терміном на шість місяців, включно з тим місяцем, в якому подана заява, незалежно від числа.

-Зазвичай подається заява, подається декларація. Інформацію про доходи сімей ми отримуємо самостійно, тому довідки про доходи збирати не потрібно, – пояснила посадовиця.

Загалом у Чернігові різні види державної допомоги отримують близько 15 тисяч сімей, в тому числі 4000 внутрішньо переміщених осіб, 710 матерів-одиначок та 1600 малозабезпечених сімей.