ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Депутатський фонд: чи потрібен і на що його спрямовують обранці?

Featured Video Play Icon

Чи потрібен Чернігову депутатський фонд та чи можливо його використовувати для допомоги волонтерським організаціям або безпосередньо військовим частинам? Серед понад двох десятків проєктів 35-ої позачергової сесії міської ради питання про погодження відповідної програми – забезпечення діяльності депутатів та виконання доручень виборців на 2024-й, стало одним із найбільш обговорюваних.

В останні роки на її виконання закладається по 100 тисяч гривень на кожного обранця, за можливості бюджету суму збільшують вдвічі, як це було, до прикладу, у 23-му. Передбачається, що 25% з неї традиційно можна буде спрямувати на підтримку чернігівців, решту – на вирішення проблем виборців та покращення матеріально-технічної бази бюджетних і комунальних установ, йшлося на засіданні.

Депутатський фонд у нас був завжди кожного року, за ці кошти депутати вирішували питання на своїх округах, або по закладах комунальної сфери, надавали якусь невеличку матеріальну допомогу виборцям, які зверталися, і за ці кошти було зроблено важливі, я вважаю, проєкт. Я думаю, що ця програма має право на продовження, це, в першу чергу, потрібно громаді міста. Я інформую колег, що є зауваження від начальника військової адміністрації по цій програмі, він проти того, щоб був депутатський фонд, чи інші в нього можливо аргументи є. Але, попри ці зауваження, все таки пропоную цю програму підтримати, а під час формування бюджету міста на 24-ий рік також визначитися щодо того, в якому обсязі ми будемо закладати, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Позиція більшості депутатського корпусу консолідована – це дієвий інструмент для виконання доручень і звернень та можливість реалізувати дрібні проєкти. Ми запитали, на що витрачають кошти свого фонду представниці різних фракцій, і цьогоріч це допомога з реабілітацією військових, дороговартісними лікуванням чи операціями, або постраждалим внаслідок війни, ремонтом закладів освіти або дозабезпечення укриттів садочків і шкіл для більш комфортного перебування там дітей, придбання для лікарень медикаментів або медзасобів, які не покриває НСЗУ, поточні ремонти у під’їздах, дворах, тощо.

Двічі на дитячі майданчики, це по 75 тисяч, і  тим, у кого було зруйноване житло, ми пройшлися з моїм помічником по нашому мікрорайону і поговорили з жителями, кому потрібна допомога, вони написали цю заяву і ми видали цю допомогу. І в цьому році у другій половині я допомогла дитині з інвалідністю, яка лікується за кордоном, а його батько не може працювати, бо він з ним проходить реабілітацію постійно, – розповіла  депутатка від фракції “Рідний дім” Юлія Лобачова.

– В принципі, я трошки не погоджуюсь з позицією в даній ситуації деяких моїх колег, що нам не потрібен цей депутатський фонд, тому що він потрібен, тому що це наша робота. Ми місцеві депутати, ми не отримуємо заробітну плату, і все, що ми можемо робити – або з власних коштів, приділяючи власний час, або з того депутатського фонду, який передбачений. Чудово, коли є такий інструмент для депутатів, для виконання звернень і задач виборців, це дуже важливо, – зазначила депутатка від фракції “Слуга народу” Олена Стрілець.

– Ми отримали свій мандат не з повітря, це голоси реальних людей, реальних жителів громади і ми за рахунок цього можемо ще більш швидше сконкретизувати і закривати якісь конкретні потреби, тому що це не наші кошти, це кошти громади, яка їх сама заробляє.  Моя думка, що ніколи не можна вирішити всі дрібні питання і, на жаль, депутатський фонд у нас маленький, на жаль, величезна трагедія – широка війна, і вирішити це взагалі і в мирний час було неможливо, а зараз ще більше, тому що все, що тільки можна, ми орієнтуємо на Збройні сили України і на безпеку міста, – зауважила депутатка від фракції “Європейська солідарність” Ірина Соломаха.

Водночас, деякі депутати і депутатки у сесійній залі висловили пропозиції щодо переформатування програми на час дії воєнного стану, зокрема, врахування можливості підтримки військових частин, або волонтерських організацій, які чесно і прозоро допомагають захисникам і захисницям напряму, та збільшення відсотку матеріальної допомоги.

Як результат – програму погодили більшістю голосів, але з обов’язковим внесенням правок на наступній, бюджетній сесії, що має напрацювати спеціальна робоча група. Оскільки кошти закладаються на існуючі програми, йшлося на засіданні.

Давайте мені пропозиції, хто готовий в цю робочу групу входити, створимо робочу групу з представників різних фракцій і напрацюємо узгоджений варіант, який проголосуємо перед ухваленням рішення про міський бюджет, – констатував Олександр Ломако.

У 2023-му на програму забезпечення діяльності та виконання доручень виборців депутатами з міського бюджету було виділено близько 8 млн гривень, а це по 200 тисяч на кожного.