ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Від відновлення до розвитку – на Чернігівщині відбувся форум місцевого розвитку

Featured Video Play Icon

Від аналізу досвіду та нових викликів у питаннях безпеки і соціальної згуртованості до обговорення пріоритетних напрямків відновлення громад Чернігівщини та її стратегічного розвитку в цілому.

Днями Чернігівська політехніка, котрій за останні півтора року і самій довелося пройти через ворожі руйнування і відбудову, перетворилася на унікальну діалогову платформу – Форум місцевого розвитку, об’єднавши представників влади, громадськості, бізнесу, правоохоронних структур, неурядових та міжнародних організацій. А це близько сотні учасників і учасниць та три великі дискусійні панелі, на яких основні партнери заходу – Програма розвитку ООН – презентують, зокрема, перші результати створеної торік мережі робочих груп з громадської безпеки та відновлення у семи пілотних громадах області: Прилуках, Ніжині, Ріпках, Городні, Михайло-Коцюбинському, Іванівці та Чернігові.

– В кожній громаді створені робочі групи, куди входять представники місцевого самоврядування, представники безпекових структур – це поліція, ДСНС, а також представники громадських організацій, це різні громадські об’єднання, які представляють інтереси різних соціальних груп, таких наприклад як внутрішньо переміщені особи, ветеранська спільнота, люди з інвалідністю, тобто, різні. І головною метою взаємодії цих різних організацій і структур є вирішення питань, пошук потреб, задоволення потреб, вирішення проблем, які стосуються саме питань безпеки і відновлення, – зазначила керівниця проєкту, менеджерка мережі робочих груп у Чернігівській області.

«Розвиток і післявоєнне відновлення спільно з ПРООН» Тетяна Децюк.

Ми, звичайно, хотіли, проводячи такий форум, показати ті успіхи, результати, які ми маємо за рік роботи в цих громадах в області, а також залучити інші громади, щоб вони поділилися тим досвідом, який вони мають. Хочеться, щоб даний захід став традиційним, щорічним, де би обговорювалися нагальні потреби і проблеми, виклики, а найважливіше – напрацьовувалися шляхи подальшої роботи і відновлення Чернігівщини в 24-му, 25-му, 26-му роках і так далі, – підкреслила спеціалістка з мобілізації громад ПРООН в Україні Наталія Красківська.

Досвідом Чернігова, як міста, що понад місяць було в російській облозі, під постійними обстрілами і понесло одних із найбільших в країні втрат, поділився виконуючий обов’язки голови громади. За його словами, після деблокади місту з допомогою держави, громадських організацій та партнерів вдалося повернути сюди життя – відновити критичну інфраструктуру для водопостачання і опалення, заклади освіти, комунальну сферу, значну частину житла та встановлення тимчасового. Для Чернігова це спрямування фактично всіх можливих коштів – мільярда гривень впродовж 22-23-го, ще кілька сотень мільйонів пішло на посилення обороноздатності, підтримку ЗСУ і чернігівців, постраждалих від війни.

Однак, на сьогодні це менше половини від потреб, і потрібно демонструвати перспективу, щоб зберегти людей, бізнес та інвестиції в найближчому майбутньому, каже Олександр Ломако.

Нас обʼєднує – всі громади Чернігівщини, всі громади України, одна велика проблема, з якою ми стикнемося з великою долею вірогідності в наступному році – це взагалі відсутність будь-яких коштів в бюджетах громад на відновлення і, навіть, проблематичне функціонування.  Я маю на увазі вилучення з бюджетів громад так званого «військового ПДФО», що для міста Чернігова близько 800 млн гривень. По тій інформації, що є у мене, Верховна Рада на наступному тижні планує розглядати це питання. Користуючись нагодою і, я думаю, що ми всі голови громад, будемо працювати з нашими народними депутатами, я буду закликати їх все-таки утриматися від цього рішення, як мінімум, прикордонні громади і області, які межують з агресором – Чернігівська, Сумська, Харківська, Запорізька, Миколаївська, – повинні мати право цей ресурс витрачати виключно на відновлення, або якусь частину цього ресурсу. Залишити повністю без цього ресурсу – це залишити нас один-на-один з усіма проблемами, які є, але без ресурсу, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Якщо для Чернігова мова про всі капітальні видатки, то для прикордонних громад як Семенівська, Городнянська, Сновська чи Корюківська, що весь час потерпають від ударів ворога, це з половину бюджету. Відтак питання і безпеки, і підтримки своїх жителів, і здатності взагалі функціонувати, йшлося на форумі. 

Принагідно Ломако подякував міжнародним партнерам за підтримку міста-героя та зазначив: те спільне бачення по основних напрямках, що вибудовується саме на таких майданчиках в дискусіях, важливе і обовʼязково враховуватиметься при ухваленні рішень щодо подальшої відбудови та розвитку. 

– Ваша допомога нам є надзвичайно важливо, тому що для нас це не тільки матеріальна підтримка, допомога у відновленні, це сигнал мешканцям нашого міста, що ми не одні в цій війні, нас підтримує весь цивілізований світ, і ми разом боремося за спільні цінності – цінності свободи, демократії, місцевого самоврядування і за завтрашній день нашої країни і нашого міста, – підкреслив Олександр Ломако. 

Форум «Чернігівщина від відновлення до розвитку» вдалося організувати в рамках проєкту EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні, за фінансової підтримки Європейського Союзу.