Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівців навчали надавати домедичну допомогу постраждалим

Featured Video Play Icon

Одноденний розширений курс першої домедичної допомоги в екстремальних ситуаціях провели у Чернігові за ініціативи Української команди волонтерського штабу. Тренери Курсів першої допомоги “САВ” протягом дня навчали слухачів і слухачок, які не мають медичної освіти, зупиняти кров, допомагати при травмах, втраті свідомості тощо. На думку інструкторів, важливо навчити людей надавати першу допомогу постраждалим до приїзду “швидкої”.

Дивіться також: 69 тисяч пенсіонерів Чернігівської області отримали підвищені пенсії

Поранені під час обстрілів, травмовані під завалами будинків, непритомні від раптових інфарктів, люди з опіками і контузіями – все це чернігівцям довелося бачити під час активної фази війни, коли ворог гатив по будинках, чергах за хлібом, лікарнях і школах міста у лютому-березні цього року. Інструктор з надання першої домедичної допомоги Григорій Мацишин вважає, що кожна людина сьогодні має вміти не лише зупиняти кровотечу.

Такі навчання чернігівців будуть продовжуватися і надалі, запевнив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако. Маючи такого небезпечного сусіда як рф треба дбати не лише про армію, а й готовність населення захищатись зі зброєю в руках.

Навичкам домедичної допомоги треба вчити з дитинства, вважає Олександр Ломако. А ті, хто не має можливості сісти за парту, можуть отримати відповідні знання і практику на таких курсах. І поштовхом до цього стала війна.

Інструктори порадили всім носити з собою медичні рукавички аби завжди бути готовими прийти на допомогу і убезпечити себе від інфікування. Нагадали і про юридичні та психологічні аспекти надання першої допомоги