ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівська спеціальна школа №1 отримала бокс від ЮНІСЕФ

Featured Video Play Icon

Бокс для психосоціального розвитку від ЮНІСЕФ отримали діти з вадами слуху, які навчаються у Чернігівській спеціальній школі №1. Його привезли до Чернігова у рамках проєкту «СПІЛЬНО. Соціальні послуги для сімей в громаді».

-Це є і методичні брошури, і брошури для батьків і те, що зацікавить вихованців практично кожної школи – в даному випадку це спеціалізована школа для дітей з вадами слуху. Це і роздаткові матеріали, і яскраві олівці для аплікації, іграшки, цікаві брошури, книжечки, – зазначила координаторка проєкту «СПІЛЬНО» Людмила Мазур.

Загалом фонд ЮНІСЕФ надав Чернігову близько 50 таких боксів, майже всі вони вже розподілені між клубами за місцем проживання, реабілітаційними центрами та іншими закладами, які опікуються дітьми. Матеріали, що містяться у них, покликані підтримати творчі задуми дітей, а педагогам – дати поради щодо роботи з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Наші діти дуже творчі, вони люблять і малювати, і робити аплікації, і ліпити. Тому таке надбання – це чудова річ для нашої спеціальної школи, – розповідає директорка Чернігівської спеціальної школи №1 Катерина Костюк.

В рамках проєкту «СПІЛЬНО» у Чернігові з листопада минулого року діє також «дитяча точка» для надання соціальних послуг. Вона розташована на базі клубу за місцем проживання на вулиці Всіхсвятській. Тут працюють психологи та фахівці із соціальної роботи, які надають різноманітну допомогу дітям та їхнім батькам.

-Це і консультація психологів, і різного роду юридичні послуги, і проведення розвиваючих занять для дітей, арт-терапія, тренінги, консультації з фахівцями – лікарями, юристами, – підкреслює начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

За весь час роботи у “точці” провели понад 40 тренінгів, які стосувалися відповідального батьківства, подолання психологічних наслідків бойових дій у дітей, мінної безпеки тощо.

-Діти стали тривожними. Діти стали більш лякливими, але вони стали більше цінити суспільство, спільноту, своїх друзів, батьків тощо. В цьому приміщенні у нас працює психолог, яка володіє унікальним курсом роботи з дітьми, які отримали травми від війни. Не фізичні, а психологічні травми. Вона вивчала ізраїльські методики, там теж постійно бомбардування і так далі, – зауважує заступник начальника управління сім’ї, молоді та спорту ЧМР Валерій Семенець.

Соціальні послуги для дітей та батьків у «точці» відкриті та безкоштовні. Сім’ї, які перебувають в особливо скрутному становищі, тут можуть підтримати і гуманітарною допомогою.