ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів візьме шефство над 1-ою танковою бригадою

Featured Video Play Icon

Чернігів візьме шефство над 1-ою окремою танковою Сіверською бригадою, що разом із двома іншими формуваннями відстояла місто у лютому-квітні 2022-го і весь цей час продовжує боронити країну на важливих напрямках півдня і сходу. Про це після поїздки на місця дислокації військових повідомив виконуючий обов’язки міського голови. 

В ній служать переважно жителі міста й області, а тому вся підтримка, фактично, для чернігівських захисників. На сьогодні їхні запити – ремонт техніки, придбання генератора і різних дрібниць, як от налобні ліхтарики чи зенітні прожектори, які зможуть закрити з бюджету громади, а також допомога з реабілітацією важкопоранених побратимів.

Мені дали трьох хлопців, вони не чернігівські, але отримали серйозні поранення під час оборони Чернігова в 22-му році. Якби по одному на підприємства великі б наші передали, подивіться по вашим можливостям, можливо, профспілка прийме рішення там профінансувати якусь матеріальну допомогу. Плюс, ми звернемося подивимося зараз за потребою до наших міст побратимів, можливо, хтось прийме на реабілітацію, якщо є потреба така. Люди отримали поранення під час оборони нашого міста, тобто, за те, що ми зараз живемо в українському Чернігові, вони постраждали. Це наш святий обов’язок їм допомогти в цьому, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Розвиток в цілому напрямку реабілітації – один із пріоритетів, озвучених захисниками, і власне, визначених містом на найближчі роки. Чернігів вже працює над посиленням спеціалізованих відділень у медзакладах, аби надавати одну з найкращих за рівнем допомогу в країні. А в психологічному та соціальному аспектах – спільно з ГО “Серцевір” планує створити ветеранський хаб, де бійці зможуть відновлюватися фізично та емоційно, знайти можливості для навчання, працевлаштування тощо.

Треба, щоб ми вже в лютому вийшли на рішення і запускали цей напрямок, тому що все більше і більше буде потреба в цьому.  Ну і у них настанова щоб місто обов’язково дбало про пам’ять загиблих, наших побратимів, які загинули тут, при обороні Чернігова, або зараз віддають життя під час боротьби. Тому я ще більш став переконаний, що нам меморіал на Ялівщині треба завершувати і треба його доробляти, хто б там що б не казав, що треба думати про живих. Треба думати і про живих, але і про пам’ять наших захисників забувати ні в якому разі не можна, бо вона формує наше ставлення до цього, – зауважив Олександр Ломако.

Олександр Ломако доручив подавати заявку на фінансування і завершувати проєкт принаймні в частині основних робіт у цьому році.

Що стосується інших запитів від військових, то цього тижня місто має почати і процедуру придбання більше десяти систем електронної протидії БПЛА для однієї з частин, орієнтовною вартістю 6 млн гривень. Як п’яти нових пікапів, що вже найближчим часом мають бути у захисників – напряму з бюджету, адже це спрощує і пришвидшує процес допомоги на місяці, порівняно із наданням субвенції, коли підрозділи закуповують все необхідне самостійно, йшлося на нараді.

В законодавстві немає там прямого дозволу, чи навіть є заборони місцевим бюджетам закуповувати зброю, але все-таки вже другий рік війни і багато міст обходять ці обмеження, і ми будемо його теж обходити. У нас на ці потреби, на пряме придбання, скажемо так, озброєння для військових частин – більше 100 мільйонів є в бюджеті, буде більше ще коли в нас буде звіт за минулий рік і залишки, буде ця сума збільшена там в 2-3 рази в залежності від потреби. Тому треба вже готуватися, треба брати людину на цей напрямок там у тендерний відділ, чи ще кудись, щоб вони в контакті були з військовими, щоб швидко прописували всі умови. Бо кожен день затримки – це життя наших захисників, яким вони ризикують, – підкреслив Олександр Ломако.

Серед звернень, що були відпрацьовані і будуть фінансуватися далі по мірі освоєння частинами коштів – також виділення торік 20 млн гривень на дрони. На зараз, це всі існуючі заявки. Загалом, за словами в.о. очільника Чернігова, крім захищених статей допомога військовим буде найбільшою статтею витрат і одним із основних напрямків, тому громада має бути готова максимально швидко і якісно із цим працювати.