ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На потреби Теплокомуненерго місто виділить додаткові кошти

Featured Video Play Icon

КП «Теплокомуненерго», в господарське відання якого у 2022 році було передано ЄМК «Чернігівська ТЕЦ», обслуговує 40% теплових споживачів міста, серед яких бюджетні установи, промислові об’єкти і житлові будинки. Для проведення робіт з підготовки виробничих потужностей до опалювального сезону і безаварійного та ефективного їх використання в подальшому підприємство  потребує додаткового фінансування. 

Щоб починати роботу нам наданий розрахунок приблизно в розмірі 130 млн. грн. для забезпечення початку роботи підприємства. На той час була цифра приблизно 60 млн. грн. І програма була сформована саме на ці 60 млн. грн.  Сьогодні, після того, як підприємство почало працювати, вже є конкретна інформація, чого не вистачає, щоб ми могли повноцінно працювати і вже не звертатися за допомогою вирішення якихось операційних питань, – пояснив голова правління АТ “ОТКЕ” Олексій Щербина.

З урахуванням потреб підприємства, до міської програми забезпечення діяльності КП «Теплокомуненерго» запропоновано внести зміни, які   розглянули на засіданні виконавчого комітету міської ради 7 листопада. За словами Олексія Щербини, основними напрямками, які потребують фінансування, є своєчасна виплата заробітної плати працівникам підприємства – а це 12 млн. грн. І передплата за розподіл і розрахунок з постачальником газу – понад 58 млн. грн.

–  Ці кошти необхідні тому, що підприємство тільки почало працювати.   Такі послуги як з/п повинна бути виплачена, послуги з розподілу газу взагалі оплачуються наперед відповідно до Закону України, до Кодексу газорозподільчих систем, плата  за розподіл газу вноситься за 10 днів до початку розрахункового періоду. Тобто за жовтень ми повинні були сплачувати у вересні, – зазначив Олексій Щербина.

Як пояснив Олексій Щербина, за три місяці  за розподіл газу підприємство має сплатити 69 млн грн.  З них 11 млн. будуть закриті з власних надходжень ТКЕ.  

І враховуючи договірні зобов’язання за грудень вам треба сплатити до 20 листопада за грудень, а кошти ви почнете отримувати тільки у грудні. Відповідно, якщо ми не реалізуємо цю програму, то враховуючи інколи позицію газовиків, просто можемо залишитися без газу, в грудні, коли очевидно температура буде нижча ніж сьогодні, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Знайти в бюджеті  70 мільйонів гривень  для підприємства буде складно, тим більше наприкінці фінансового року, зазначив Олександр Ломако, але висловив надію, що це вдасться зробити.  Члени виконкому погодили програму забезпечення діяльності КП «Теплокомуненерго» у новій редакції.  Тепер її мають затвердити депутати на сесії.