ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів спрямовує кошти на відновлення житлових будинків та допомогу постраждалим містянам

Featured Video Play Icon

Відновлення житлових будинків у Чернігові, які постраждали від російських обстрілів, триває. Наближаються холоди, і ремонтні бригади намагаються встигнути зробити якнайбільше. З міського бюджету регулярно перерозподіляють кошти на відновлення багатоповерхівок – навіть тих, які були пошкоджені особливо сильно, наприклад Мазепи 56 та Бєлова 37.

Не забувають і про жителів приватного сектору. Загалом у Чернігові обстрілами пошкоджено більше 2000 приватних осель. Наразі діє міська програма, за якою, в залежності від ступеню руйнації будинку, чернігівці можуть отримати від 10 до 40 тисяч гривень.

Чернігівцям, чиє житло було повністю знищене, пропонують тимчасове помешкання в гуртожитку, або модульному містечку.

Крім того, у Чернігові діє програма часткової компенсації вартості відновлення вікон, пошкоджених російськими обстрілами. З міського бюджету виплачується сума з розрахунку 3 000 гривень за квадратний метр площі вікна.

Загалом на капітальний та поточний ремонт багатоквартирних будинків з бюджету Чернігова вже виділено більше 200 мільйонів гривень. Ця сума не була закладена в кошторис під час його планування минулого року, так само як і недонадходження податків від знищених росіянами підприємств. В результаті місто опинилося у серйозній фінансовій скруті. Перші прогнози бюджету на наступний рік теж невтішні.

За словами Владислава Атрошенка, дохідна частина бюджету Чернігова на 2023 рік може бути на 40 відсотків меншою за цьогорічну.