Факт-новини: оперативні сюжети

Черговий скандал у Седневі: звільняють директорку ліцею і вимагають відставки голови громади

Featured Video Play Icon

Замість розвитку громади – постійні скандали та чвари. Скільки б не міняли очільника громади в Седневі, навіть після приїзду начальника ОВА Чауса і голови облради Дмитренко, люди продовжують буквально штурмувати селищну раду. В чому справа цього разу – про все по порядку.

Седнів, адміністративний центр громади за 25 км від Чернігова. Під селищною радою цього дня народне віче: жителі прийшли, аби висловити свою незгоду із розпорядженням виконуючої обов’язки голови Тетяни Мориляк про звільнення директорки ліцею Тетяни Ясочко – добігає кінця її перший, дворічний контракт, що згідно із законодавством за умови його належного виконання пролонговується ще на чотири роки без конкурсу. 

Мешканці Седнева обурюються:

  • Яке вона має право її звільнити, якщо батьки, діти її поважають?
  • Людина прийшла і дітки її зустрічають з обіймами, і проводжають її з обіймами. Це дуже високий рівень для керівника.

Вчителі і співробітники закладу кажуть, об’єктивних підстав для таких дій немає. Колективний лист на підтримку своєї керівниці із підписами всіх до одного вони надсилали селищній раді ще у травні, однак він був проігнорований. Натомість, кілька днів тому отримали рішення, що договір не продовжуватимуть, без пояснення причин. На офіційному сайті розпорядження поки немає.

Ми обурені цим рішенням. Тетяна Юріївна – сучасний керівник, яка добросовісно виконувала свої обовʼязки, дуже багато зроблено за ці два роки, створені всі умови для навчання, виховання дітей, для безпеки. Але, чомусь, селищна рада не бере це до уваги…Ми хочемо зараз, щоб нам в.о. розказала, чому проігнорований цей лист, чому звільнена наша директорка, – каже Наталія Тихоненко, заступниця директора з навчально-виховної роботи Седнівського ліцею

Однак, почути аргументацію виконуючої обов’язки голови Тетяни Мориляк громаді цього дня так і не вдалося. Попри те, що збори скликали заздалегідь, а нашу знімальну групу у селищній раді запевняли, що вона “десь тут”, не знайшли її ні на робочому місці, ні деінде у приміщенні. 

  • Здрасьте. 
  • Добрий день. 
  • Народ жде Тетяну Миколаївну. 
  • Вона мені не підпорядковується, я сам підлеглий. 
  • Ви подзвонити можете, зараз? 
  • Немає на рахунку. 
  • З мого можна. 
  • Не знаю, не можу дати вам її номер.

Ми намагалися звʼязатися з нею за вказаним на сайті контактним телефоном – безрезультатно. До людей пані Тетяна не вийшла.

Мориляк! Мориляк! Хіба тут знайдеш, таке ставлення до людей, – кажуть місцеві.

Як пізніше зазначила директорка Седнівського ліцею Тетяна Ясочко, чутки про нову очільницю закладу, то одну, то іншу, ходять вже не перший місяць, а на саму неї впродовж більш ніж року зі сторони селищної ради чиниться моральний тиск і всілякі перепони, про що вона неодноразово писала в своїх соцмережах і пов’язувала це з особистою неприязню і політичними амбіціями нинішнього керівництва громади.

Я дуже довго нічого не писала, не казала і коли вже я зрозуміла, що до мене приїхали УСР, ДБР, прокуратура і посипалися догани, які зараз оскаржуються, до речі, в суді. Вибачте, я вже не змогла мовчати, я вимушена була захищати свою честь і гідність. І я буду це робити, бо я вважаю це абсолютно незаконним, і мій адвокат так вважає. Вони вирішили, що я сильний конкурент на наступних виборах на посаду голови Седнівської територіальної громади, хоча я про це ніколи не заявляла, я навіть собі і не думала про це. Я приїхала працювати директоркою, дуже люблю свою роботу, – зазначає Тетяна Ясочко, директорка Седнівського ліцею.

Каже, розпорядження про звільнення нині вивчають юристи і оскаржуватимуть його в суді.

Водночас, громада під муніципальною адміністрацією свій протест задокументувала офіційно: проголосували як проти звільнення директорки, так і зміни комунальних тарифів тощо, а також висловили недовіру виконуючій обовʼязки Тетяні Мориляк та ініціювали дострокове складання її повноважень. Протокол зборів тепер мають направити до селищної, районної та обласної рад, та звернутися до правоохоронних органів щодо перевірки використання бюджетних коштів.

За цей час, як працює седнівська отг я не відчув покращення ….навпаки все робиться для того щоб покращити своє фінансове становище, як керівника громади, як покращити земельні питання тих зацікавлених людей, які входять у ту коаліцію, яка підтримує мориляк…проводяться деякі роботи, на які використовуються великі кошти не через прозоро. Мене дуже затронуло питання те що під час війни, під час окупації, яка тут відбулася в нашій ТГ, керівництво, Мориляк, в тому числі, її заступники фактично втекли, їх не було і за це ніхто відповідальності не поніс, – акцентує Сергій Довгань, депутат Чернігівської районної ради.

Після війни, коли завітала ОВА, 12 квітня, у нас уже стояло питання прибрати цю людину, тобто ввести сюди військову адміністрацію. Але, ми повірили, що у нас знову буде обʼєднання, всі наші 22 депутати, будемо працювати, як єдине ціле, але це швидко закінчилося через місяць, стало 12 чоловік, які вирішували свої питання і конфлікти не вичерпалися. Тобто громада загнана в тупик, – каже Максим Богачов, депутат Седнівської селищної ради.

Військову адміністрацію, на відміну від Чернігова, в Седневі не ввели. 21 червня начальник Чернігівської обласної військової адміністрації Вʼячеслав Чаус разом із головою обласної ради Оленою Дмитренко вчергове був у Седнівській громаді з робочим візитом, побував у ліцеї, поспілкувався з активом громади щодо проблемних питань. На сьогодні в житті людей, фактично нічого не змінилося, вони продовжують скаржитися, що не можуть побачити ті рішення і розпорядження, які ухвалюються, на непрозорість закупівель та земельних питань, інертність у залученні коштів на відновлення і розвиток, попри всі наявні перспективи.