ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Справа з незаконним виїздом за кордон: депутат міської ради прокоментував свою причетність до цього

Featured Video Play Icon

Служба безпеки України на Чернігівщині викрила канал незаконного виїзду тих, хто ухиляється від служби, за кордон до Євросоюзу, а також трьох організаторів нелегального трафіку. Ними виявилися місцеві комерсанти, які за суму від 5 тисяч доларів оформлювали потенційних призовників як волонтерів до однієї з благодійних організацій. Вони ж передавали інформацію до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури для внесення відповідних даних до електронної системи «Шлях».

За матеріалами СБУ, причетну до схеми громадську організацію, що працює по всій країні, очолює депутат Чернігівської міської ради, як стало відомо – Сергій Кирієнко. При цьому не йдеться, чи дотичний він до створення і діяльності самого каналу. Від 24 лютого обранець не був на жодному засіданні сесії чи постійної депутатської комісії, та за його власними словами, вже тривалий час на законних підставах проживає у Великій Британії, а про ситуацію з фіктивними волонтерами дізнався з новин.

Наразі важко дати якийсь повноцінний коментар так як, по-перше, я не бачив матеріалів справи, я не розмовляв ні зі співробітниками служби безпеки чи то прокуратури. Зазначу, що вже більше ніж пів року я знаходжусь поза межами України, що пояснює, що теоретично і практично я не міг вчиняти жодних дій на території України, щоб звинувачувати мене в чомусь. Також скажу, що у депутата місцевої ради немає можливості вносити дані до системи “Шлях”, цим займаються виключно військові адміністрації та міністерства. Скоріш за все, хтось скористався довірливістю організації, ну, і вчинив неправильно, будемо розбиратися. Або ж, можливо, це є якесь політичне переслідування, підстава, будемо дивитись, – повідомив  депутат Чернігівської міської ради Сергій Кирієнко по телефону.

Пресслужба Чернігівської міської ради зі свого боку висловила офіційну позицію, в якій підкреслила, що інформацію СБУ з прив’язкою до місцевої влади одразу розповсюдили анонімні канали в соцмережах, що регулярно та умисно спотворюють інформацію про діяльність органів місцевого самоврядування для їх дискредитації. А також зазначила, що муніципалітет або його посадові особи жодного разу не робили звернення до ОВА або Мінінфраструктури щодо включення посадовців, волонтерів або ж депутатів до системи “Шлях”.

Далі за текстом: “Єдиний раз, коли ми зверталися до ОВА щодо виїзду за кордон – це питання участі Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка у Всесвітньому економічному форумі в Давосі, але тоді начальник ОВА В’ячеслав Чаус письмово відмовив міському голові у виїзді. Як відомо, після цього міський голова Владислав Атрошенко двічі не зміг виїхати за межі України для участі у міжнародних заходах та залучення в місто допомоги. Відповідно, будь-які звинувачення на адресу міської ради або її посадовців в причетності до нелегального каналу виїзду за кордон, являються не лише безпідставними, а й абсурдними” – йдеться в повідомленні міської ради.

Нагадаємо, 12 грудня у Чернігові відбулося чергове виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів ймовірного нецільового використання гуманітарної допомоги. Було виявлено ряд проблем, що вказують на пряме порушення законодавства. Зокрема, і щодо виїзду волонтерів за кордон через програму “Шлях”.

Як зазначав у своєму дописі голова ТСК Сергій Козир, відстеження переміщення випадкових 10 осіб з Чернігівської області показало, що 5 чоловіків так і не повернулись в Україну. Це визнала і сама ОВА. За інформацією на їхньому сайті, з 1548-ми водіїв, внесених військовою адміністрацією до системи, 22 особи залишилися за кордоном.

Що стосується каналу нелегального виїзду, наразі відомо, що правоохоронці провели обшуки у фігурантів даної справи та повідомили їм про підозру за двома статтями Кримінального кодексу. Організатори перебувають під вартою без права внесення застави. Тривають слідчо-оперативні дії.