Факт-новини: оперативні сюжети

Аварії на дорогах: майже сотня ДПТ за сім місяців 2023-го

Featured Video Play Icon

Останнє гучне ДТП у Чернігові, що сталося 13 липня на розі вулиць Гончої і Гетьмана Полуботка ледь не коштувала двох життів. Ця ділянка є однією з найбільш аварійно небезпечною в нашому місті. Однак, як зазначають поліцейські, після встановлення світлофора кількість аварій на ній зменшилося. Чого не скажеш про загальну статистику за півріччя.

У 2023-ому в Чернігові та на автотрасі, що сполучає наше місто зі столицею, сталося майже 100 дорожньо-транспортних пригод. У них загинуло 10 людей, 110 — отримало травми. Як розповів пресофіцер патрульної поліції в Чернігівській області Віталій Копистко, у більшості випадків водії нехтують правилами дорожнього руху, що і призводить до аварій.

Причини, з яких трапляються дорожньо-транспортні пригоди: найбільш часто це порушення правил проїзду перехресть, проїзд на заборонний сигнал світлофора, недотримання безпечної швидкості руху, а також дистанції або інтервалу під час руху транспортного засобу, – говорить Віталій Копистко, пресофіцер  управління патрульної поліції в Чернігівській області.

Ситуація з аваріями на дорогах порівняно з минулими роками майже не змінилася, зазначає Віталій Копистко. Проте в Чернігові збільшилася кількість автомобілів та, відповідно, новачків за кермом, що може впливати на кількість ДТП. Вони мають свій випробувальний термін – «тимчасове посвідчення водія», яке діє два роки.

Дійсно, є водії, так би мовити, «молоді водії», у яких немає стажу цих двох років, які потрапляють і в ДТП, стають винуватцями автопригод і керування в стані сп’яніння алкогольного чи наркотичного, тобто такі факти є, – каже пресофіцер.

Проте загальна кількість нетверезих на дорогах зменшилася. Поліцейські зазначають: найбільшою мірою покарання для водіїв напідпитку є позбавлення права кермування терміном на 10 років та штраф у розмірі 51 тисячі гривень. Якщо транспортний засіб є власністю правопорушника, за рішенням суду, його можуть конфіскувати.

Чернігівські автомобілісти також помічають збільшення кількості аварій. Пов’язують це передусім із перевищенням швидкості та кількістю учасників дорожнього руху:

  • Така загальна нервозність якась з’явилася і багато машин дуже я помітила. І люди якось намагається скоріше проїхати. 00:13 00:33 У кожного якась своя «тема», проблема є, і кожен намагається скоріше-скоріше щось вирішити, а треба виважено їздити.
  • Транспорту дуже багато, і люди ще не можуть до цього пристосуватися. Чернігів був менш такий інтенсивний, а зараз дуже багато транспорту, і люди не можуть перелаштуватися в цей ритм. 00:54))

А ось пішоходи причиною збільшення числа автотрощ вважають недотримання правил дорожнього руху та неуважність автовласників за кермом:

  • Завжди порушується швидкісний режим. 50 кілометрів ніхто не їздить по місту. Пішоходи праві в більшості. Буває, що й пішоходи, але це менше випадків, аніж коли порушується швидкісний режим по місту.
  • Неуважність — одна з причин аварій, які кояться на дорогах. Відкриваєш газети: аварія, аварія, аварія. Маємо те, що маємо.

Для уникнення аварій Віталій Копистко радить водіям неухильно дотримуватися правил дорожнього руху, зокрема бути пильними, їздити на безпечній швидкості та завжди звертати увагу на дорожні знаки.