ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чергова спроба дестабілізації ситуації у місті: заступнику мера Чернігова оголосили підозру

Featured Video Play Icon

Чергова спроба чиновників із центру заблокувати роботу міської влади. Так, коментуючи вручення підозри заступнику міського голови Віктору Геращенку у справі купівлі трансформатора для Чернігівської ТЕЦ, називає це виконуючий обов’язки очільника Чернігова Олександр Ломако. Вранці, 19 червня, силовики вкотре провели обшук у муніципалітеті та забрали Геращенка до столиці для обрання йому запобіжного заходу.

-Відповідно, такі дії ми сприймаємо не інакше, як черговий крок до дестабілізації ситуації в місті, як намагання, в тому числі, зірвати і підготовку до нового опалювального сезону, і, можливо, процес передачі ТЕЦ. Це чергова ланка подій які почалися з рішенням судів про відсторонення міського голови, введення військової адміністрації, намаганням зірвати сесії і намагання комусь відрапортуватися, що тут не працює місцева влада, і намагання передати в результаті всіх цих дій повноваження від обраної ефективно працюючої міської влади одному чиновнику, призначеному з Києва, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Наразі, за інформацією Служби безпеки України, Геращенку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі 32 мільйонів гривень за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем. Зазначимо, Віктор Геращенко заступник міського голови, який курує сферу житлово-комунального господарства та енергетики, а також очолює штаб підготовки міста до опалювального сезону та опікується, зокрема, процесом повернення ТЕЦ в управління громади – 23-річний договір оренди закінчується 20 серпня. Нагадаємо, трансформатор для Чернігівської ТЕЦ було придбано влітку 2022 року. Після офіційного звернення орендаря – Фірми “Технова” з міського бюджету на це було виділено 53,5 млн гривень. У листі зокрема йшлося, що в результаті ворожих обстрілів підприємство понесло збитки у понад 800 млн гривень, а прямим влучанням був зруйнований силовий трансформатор, цитуємо “без заміни якого ЦМК (цілісний майновий комплекс) не зможе функціонувати в нормальному режимі ні протягом міжопалювального періоду, ні під час ОЗП (осінньо-зимового сезону) 2022/2023, через ризик повної зупинки…” Тобто, ЦМК фактично перебував на межі, а чернігівці могли залишитися без гарячої води і тепла в оселях.

– Купується трансформатор в офіційного дилера, не у ФОПа, не у посередника, у єдиного офіційного дилера – підприємства-виробника, купується трансформатор, який потім ОВА за кошти держави ще декілька місяців монтувала. Після якогось анонімного донесення порушується кримінальне провадження по статті “Державна зрада” та “Диверсія”, що цей трансформатор, начебто був непотрібний. Ну якби він був непотрібний, то не було б написано в тому листі чорним по білому, що без нього не буде не світла не тепла. Друге питання – це завищена ціна, ну з цим розбирається слідство, але місто купувало його в офіційного дилера і якщо зробити попередній моніторинг цін, то зараз такі вироби значно дорожче навіть коштують, ніж місто його купило , – зазначив Олександр Ломако.

-В умовах, в яких Україна жила влітку 2022 року, в умовах логістики, в умовах дуже оперативної підготовки до опалювального сезону і тих руйнувань, які були в Чернігові, це взагалі великий подвиг, що його було придбано, що в місті пройшов опалювальний сезон нормально, чернігівці це знають, і що в місті більш-менш нормальна була ситуація зі світлом, в тому числі, завдяки, що ТЕЦ генерувала електроенергію, – констатував Олександр Ломако.

Раніше справу купівлі вищезгаданого трансформатора замість знищеного армією рф обладнання розслідували за статтями 111 і 113 ККУ “Державна зрада” та “диверсія”, це підтверджувало саме СБУ у відповіді на надісланий нашою редакцією запит.

Сьогодні в офіційному повідомленні Служби безпеки йдеться про статтю 364 КК та з посиланням на матеріали справи зазначається, що посадовець організував схему привласнення бюджетних грошей на закупівлі нового трансформатора для пошкодженої росіянами ТЕЦ, придбаного за ціною, вдвічі вищою за ринкову, внаслідок чого збитки державі сягнули понад 30 млн грн. Триває досудове розслідування та встановлення всіх обставин справи.