Факт-новини: оперативні сюжети

“Міста та їхні герої”: у новому документальному циклі розповіли історію чернігівця Артема Ракітіна

Featured Video Play Icon

Рятували життя ризикуючи власним. У Чернігові презентували кіноальманах з шести фільмів під назвою “Міста та їхні герої”. Документальний цикл присвятили історіям цивільних громадян, життя яких кардинально змінилося після повномасштабного російського вторгнення.

-Ми фіксувалися на волонтерах, на людях які задіяні в громадянському суспільстві. Ті, які залишилися в Україні і навіть маючи професії недотичні до медицини або мілітарності змогли об’єднатися і допомогти іншим українцям подолати кризу пов’язану з війною, – розповіла креативна продюсерка проекту, режисерка документальних фільмів циклу “Міста та їхні герої” Ольга Гібелінда.

У одній з кінострічок глядачам розповіли про наше місто та його героїчних мешканців. Зокрема таких, як Артем Ракітін. Евакуювавши свою сім’ю 24-го лютого, волонтер одразу повернувся додому. Він став провідником для багатьох чернігівців, що намагалися покинути зону бойових дій. Сьогодні хлопець захищає Батьківщину на Сході, але й не забуває про допомогу постраждалим з Півдня.

-Я забрав своїх пару побратимів з нашого підрозділу і ми поїхали, а ще наших хлопців забрав з Чернігівщини, тобто ми збірною солянкою, як то кажуть, поїхали на Херсонищу, допомогли там багато і їжі привезли і води, гігієни, – згадує волонтер-військовослужбовець Артем Ракітін.

Як зазначають ініціатори створення проєкту, вони прагнули не лише висвітлити волонтерську діяльність українців, але й репрезентувати населені пункти, що пережили обстріли рашистів і окупацію. Окрім Чернігова, у кіноальманасі розповіли також про Харків, Баштанку, Миколаїв, Охтирку та Іванків.

– І дуже різні герої, наприклад, є місто Іванків, яке пережило окупацію і герой Гена Попенко, який був до того ведучим і зараз служить в лавах ЗСУ. Акторка лялькового театру Олена Озерова з Харкова і наш Артем Ракітін, який був охоронцем і під час початку бойових дій в Чернігові допоміг евакуювати понад 20 тисяч людей, – зазначила Ольга Гібелінда.

Для зйомки та пошуку героїв організаторам знадобилося близько півроку. Денис Блощинський, директор фундації соціальних інновацій «З країни в Україну», зазначає, що під час створення циклу документальних фільмів, дослідили 12 деокупованих регіонів.

-Провели інтерв’ю, бесіди формальні, неформальні. Від дискусій, круглих столів. До розмов на кухнях і для себе окреслили кілька десятків героїв і зрозуміли що треба вибирати, – зауважив директор фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» Денис Блощинський.

Невдовзі відбудеться презентація фільмів у Львові та Києві, а восени їх представлять на телебаченні й діджитал майданчиках. Кіноальманах про українську ідентичність через призму історій з життя цивільних людей побачать і в Європі.