Факт-новини: оперативні сюжети

Бойовим медикам дозволили переливати кров, але за однієї умови

Featured Video Play Icon

Уряд дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі. Відтепер цю процедуру виконуватимуть не лише люди з медичною освітою, а й військовослужбовці, які пройшли спеціальне навчання і одержали базові навички. Зокрема, й інструктор із тактичної медицини, бойовий медик Сергій Воробйов. Чоловік уперше особисто здійснив переливання крові в польових умовах та пройшов підвищення кваліфікації, аби надавати допомогу в разі виникнення критичних ситуацій.

Якщо в цивільних умовах, наприклад, якісь переливання заборонені, тому що до лікарні поранений потрапить за 10–15 хвилин, то в бойових умовах може стояти інакше питання. Або в нас є ризик, наприклад, несумісності крові й алергічних реакцій, або людина гарантовано помре, тому що евакуація за 2–3 години не передбачається, – пояснив інструктор із тактичної медицини та бойовий медик Сергій Воробйов.

Як розповів Сергій Воробйов, процедура переливання крові триває близько 20–40 хвилин, проте в зоні бойових дій медикам знадобиться додатковий час для її підігріву. На базі стабілізаційних пунктів кров зберігають у спеціальних холодильниках та герметичній упаковці. З медичних закладів життєво необхідну рідину постачають на фронт, де без дотримання належного температурного режиму вона стане непридатною вже за добу. Тому в разі нагальної потреби бойові медики застосовують переливання крові від людини до людини, попередньо провівши діагностику наявності хвороб, визначивши групу крові та її резус-фактор.

– Переливання крові від людини до людини в медичному світі — це найвища кваліфікація.  Але найкращий варіант, це коли кров заготовлена. Тому що в нас точно визначена група крові правильно, а не тестом у польових умовах. Тобто є елдонкарди. Я можу прямо тут за 5–7 хвилин визначити групу крові, взявши аналіз із пальця. Треба розуміти, що може бути помилка, тому, коли визначають кров, то два медика паралельно роблять аналіз одній і тій людині, – уточнив Сергій Воробйов.

Кваліфіковані лікарі до рішення про дозвіл на переливання крові бойовими медиками ставляться позитивно. Кардіохірург Ігор Венгер переконаний: таке нововведення допоможе зберегти не одне життя, оскільки крововтрата у 50 % випадків може призвести до серйозних ускладнень або загибелі.

– Я думаю, що уряд прийняв дійсно вірне рішення — дозволити на більш ранніх етапах надання медичної допомоги робити переливання препаратів крові. Якщо ми візьмемо укладку медичної аптечки бійця, то там більше 70 % того, що вона в собі містить, якраз пов’язано із зупинкою кровотечі: це й турнікети, і бандажи, і бинти, і різні пластирі, які дозволяють або зменшити, або попередити втрату крові, – зауважив завідувач кардіохірургічного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 Ігор Венгер.

Пройти фахові тренінги бойові медики зможуть на базах спеціалізованих закладів. Медична директорка Чернігівського обласного центру крові Ірина Зуб зазначила, що працівники установи готові поділитися досвідом із тими, хто рятує життя бійців на фронті.

Додаткового, спеціального обладнання немає. Те, що маємо в наявності, і ті знання, які маємо. Ми завжди раді поділитися, і якщо нам буде наказ до виконання навчання, зобов’яжуть нас це робити, то, звичайно, ми будемо виконувати. На сьогодні такого завдання перед нами не стоїть, – розповіла медична директорка Чернігівського обласного центру крові Ірина Зуб.

Ірина Зуб наголосила: аби наші військові змогли вчасно отримати допомогу, необхідно постійно поповнювати запаси крові. Зокрема, зараз у Чернігівському обласному центрі крові є нагальна потреба в першій та четвертій групах із негативними та позитивними резусами.