Факт-новини: оперативні сюжети

Борги за комуналку: кому нараховуватимуть пеню та як стимулюватимуть чернігівців платити?

Featured Video Play Icon

Заборгували – маєте сплатити: ще наприкінці грудня Кабмін скасував мораторій, що діяв від березня 22-го, коли за несплату не нараховувалася пеня, штрафи і не було примусових відключень.

За цей час у населення накопичилися мільйонні борги перед чернігівськими підприємствами надавачами послуг. Так лише Облтеплокомуненерго споживачі винні понад 100 мільйонів, близько 60 мільйонів недоотримав Чернігівводоканал.

Під час ранкової наради у муніципалітеті виконувач обов’язків очільника Чернігова порадив зараз не вдаватися до фінансових покарань, хоч законодавчо механізм вже діє, а натомість напрацювати рішення, що стимулюватиме населення погасити борги.

Розуміємо, що у нас воєнний стан, і багато людей не платять вчасно не від хорошого життя. Я би хотів, щоб ми вивчили цю структуру, побачили її в розрізі особових рахунків, в розрізі людей, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Розглядаючи питання підвищення рівня платіжної дисципліни, Ломако ініціював створення робочої групи, із представниками ЖЕКів, водоканалу, теплових підприємств та АТП-2528. Вона б займалася юридичними аспектами системи погашення заборгованості, вивчала можливості стимулювання мешканців міста закривати несплачені платіжки.

Я би хотів, щоб ми це стягнення зробили для людей як стимулююче платити або вчасно, або звернутися до підприємства з реструктуризацією, там, де заборгованість вже не поточна, а системна. Звернутися і щоб був контакт, щоб ми бачили, що люди платять і планують платити. Щоб можна було подивитися цей борг, на кілька місяців його розбити, якщо це суттєвий борг, і дати на це ще час, – зауважив  Олександр Ломако.

Олександр Ломако зазначив, що цифри в рахунках для побутових споживачів не змінювалися із 2019-20 років. В той же час для підприємств постачальників виросла вартість буквально всіх складових тарифу, передусім енергоносіїв. Тож від сплат населення залежеть безперебійна робота підприємств критичної інфраструктури. Їх можливості в закупівлі необхідних матеріалів, проведення планових обстежень мереж, технічних оглядів, ремонтів, ліквідацій аварій тощо. А ще виплата зарплати робітникам, що забезпечують життєдіяльність міста.

Ті контрагенти, з якими працюють наші підприємства, вони їм пеню виставляють. І газ, і послуги інші, які постачаються, електроенергія і так далі. А ми маємо обігові кошти, тільки ті, що платить населення.  Якщо ми хочемо, щоб наші двірники, щоб наші працівники, слюсарі, всі з професії електрики отримували більш-менш гідну заробітну плату, єдиний спосіб – це вчасно сплачувати за комунальні послуги. Іншого джерела в них немає, вони не займаються комерційною діяльністю або якоюсь іншою, – підкреслив Олександр Ломако.

У разі якщо споживач має борг за послуги жкг варто не затягувати, звернутися до підприємства постачальника і вирішити питання його погашення.