Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення Чернігова: яку допомогу надасть місту Велика Британія?

Featured Video Play Icon

Допомогти відбудувати та розбудувати місто, а також запевнити, що підтримка України Великобританією, попри внутрішньополітичну трансформацію, залишиться незмінною та продовжиться. З такою місією до Чернігова завітала представниця одного з найбільших та найважливіших наших партнерів, Надзвичайний і Повноважний посол Великої Британії в Україні пані Мелінда Сіммонс. Своє спілкування на знак особливої поваги та вдячності сторони почали мовами країн один одного.

У рамках своєї підтримки Велика Британія вже зробила перший внесок у відновлення Чернігівщини, і нині прагне визначити напрямки для допомоги власне обласному центру.

За оцінками Київської школи економіки загальна сума збитків, завданих житлу, критичній інфраструктурі та бізнесу Чернігова внаслідок російських обстрілів та бомбардувань, сягає понад 4 млрд доларів. І допомога Великої Британії місту на думку Владислава Атрошенка можлива з комунальною спецтехнікою, громадським транспортом, станцією знезалізнення води, сміттєпереробним заводом, ремонтом освітніх чи медичних закладів, або ж відбудовою пошкоджених людських помешкань. Адже попри колосальні недонадходження до міського бюджету на рівні 50%, а також відсутність державної підтримки, місто не може чекати, а тому спрямовує приблизно 250 млн гривень на ремонт багатоквартирних та приватних будинків, щоби люди мали дах над головою і могли пережити зиму.

За словами Владислава Атрошенка, сьогодні бюджет України страждає так само як і місцеві, а також вимагає колосальних видатків на оборону, соціальну сферу, відтак не може забезпечити потреби громад, які серйозно постраждали, зокрема Чернігова. Місто вдячне за допомогу, яку надає уряд на відновлення об’єктів критичної інфраструктури, однак вона недостатня. А тому очільник міста звернувся до пані посла з проханням стати партнеркою місцевого самоврядування і в питанні розподілу коштів, які Україна отримуватиме на відбудову від своїх союзників.

Провести свого часу реформу децентралізації, надати повноваження і відповідне фінансування органам місцевого самоврядування було правильним рішенням, що мотивувало обрану владу працювати задля своїх виборців на результат, каже міський голова. Натомість, за словами Атрошенка, поки в країні війна і діє правовий режим воєнного стану, влада зосереджується в руках держави, і ми маємо ризики, що в подальшому це обернеться авторитаризмом і повною централізацією.

Крім того, на зустрічі сторони обговорили можливість налагодження партнерських відносин між Черніговом та однією з громад Великої Британії як міст-побратимів.