ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Боєприпаси, бур’яни і безпілотник: як сапери розміновують Чернігівщину

Featured Video Play Icon

Міни, снаряди та бур’яни в людський зріст. В таких умовах працюють сапери на Чернігівщині. Вже півтора року вони очищають територію області від слідів російського вторгнення. Днями їм на допомогу прибув спеціальний розрахунок з машиною механізованого розмінування на дистанційному керуванні для знешкодження протипіхотних мін. 

-Виявляла машина вибухонебезпечні предмети, але під час виконання завдань за призначенням машина ці вибухонебезпечні предмети своїм робочим органом просто перемолола. Розбила цей боєприпас, залишилися від нього уламки, – розповів начальник відділення механізованого розмінування Олександр Харченко.

Перше “реальне” випробування машина пройшла біля села Буди. Тут саперам потрібно розмінувати 130 гектарів території. Торік села навколо спочатку були окуповані росіянами, а потім звільнені нашими військами. Після активних боїв на місцевих полях залишилося багато підбитої техніки, різноманітних мін та боєприпасів.

Якщо працює сапер і йде суцільне розмінування території, то він працює на колінах, а машина може пройти цю територію набагато швидше. Те, що машина робить за один прохід, 50 метрів, ширина розмінування метр сімдесят, саперу на це знадобиться півдня. Машина це проходить за 15 хвилин, – зазначає Олександр Харченко.

Перед початком роботи з машиною сапери пройшли навчання в Загребі, Хорватія, де її виготовили. 

-Сертифікати ми отримали як оператори, так і механіки. Тому що під час випадків детонації машина буде ламатися. І немає часу чекати представників даного заводу, тому вони навчають і механіків, – підкреслив Олександр Харченко.

Від початку повномасштабного російського вторгнення на Чернігівщині сапери здійснили понад 4800 виїздів, знищили більше 50 тисяч вибухонебезпечних предметів та розмінували більше 40000 гектарів території, здебільшого сільськогосподарських угідь.