ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ювілейне свято подвійної радості: у Чернігові провели пʼятий фестиваль двійнят CheTwinsFest

Featured Video Play Icon

– Якщо будеш ти один, то тобі буде скучно. Мати брата — це взагалі класно.

Свято подвійної радості. Чернігівські близнюки, двійнята та їхні батьки зібралися разом на пʼятому, ювілейному CheTwinsFest. Фестиваль уперше провели у 2017-му, а вже за рік на ньому встановили два рекорди України. У 2020-му, через пандемію коронавірусу, та 2022-го, через повномасштабне вторгнення, захід не проводили. Організаторка й мати близнюків Демʼяна та Богдана Ольга Рись розповідає: 2023-го свято все ж вирішили влаштувати та присвятити його Збройним Силам України.

– У нас сьогодні патріотична тематика. Ми просили наших партнерів організовувати різні активності в підтримку захисниць та захисників. А також наші партнери, директорка приватної школи, яка є нашими партнерами, вони проводять збір на автівку для наших захисників.

І, звісно, це свято не сталося б, якби нас не підтримувало управління в справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради, – розповіла організаторка заходу Ольга Рись.

Партнери фестивалю, серед яких студії розвитку, танцювальні колективи та заклади харчування, підготували для гостей численні майстер-класи та активності. Зокрема, діти стрибали під відомі пісні, малювали на асфальті, брали участь у квесті, вивчали ази робототехніки та випалювали по дереву.

– Ми сьогодні випалювали: я котика, а Варя — песика. Щеня.

Також кожен присутній міг написати лист для наших захисників та захисниць і долучитися до створення картини «Дякуємо ЗСУ». 2023-го на CheTwinsFest-і зареєструвалося 48 пар двійнят. Наймолодшим лишень виповнилося два місяці, найстаршим — 39 років. Чернігівка Олена з доньками Евеліною та Діаною вже не вперше беруть участь у фестивалі. Жінка розповідає: бути мамою близнючок непросто, але дуже цікаво.

– Спочатку був шок, але він був приємний. Спочатку взагалі сказали, що будуть хлопчики, а потім на УЗД поміняли, і вийшло, що дві дівчинки.

Взагалі, вони дуже різні й по зовнішності, і по характеру різні. Іноді буває складно, але, взагалі, вони один для одної є подружками, тому в цьому сенсі це дуже добре, – зазначає мама Евеліни й Діани.

Учасники фестивалю діляться: мати як дві краплі схожого на тебе брата або сестру — не лише подарунок долі, а і справжня проблема для оточуючих. Попри все ж наявні відмінності в зовнішності та характері, близнюків часто плутають. Та й самі вони заради розваги іноді можуть помінятися іменами.

– Ми одного разу в школі помінялися місцями, і рюкзаки переміняли. Вчителька сказала: «Захар, іди до дошки», і я встав із Макарового місця, а вона сказала: «Не Макар, а Захар». І так вона нас плутає, ми так один раз зробили, – зауважують  Макар і Захар.

– У дитинстві була така ситуація: ми з батьками їздили на город і ходили по воду. Вийшло, що пробігла спочатку одна, а потім інша. А недалеко від цього місця жила наша тітка. Й один чоловік підходить, каже: «Ну як так можна?! Вона щойно пройшла, вона знову біжить». І подібна ситуація була в університеті, коли ми йшли в закритий корпус, тобто з нього виходу немає, і багато викладачів запитували: а як так, там же вийти нікуди. Спочатку вона раз пройшла, пару хвилин, вона вдруге пройшла, – кажуть Ольга та Юлія.

– У нас був у школі вчитель із права, і він нас не визивав. Потім ми зрозуміли причину: він нас просто не розрізняв, і тому не визвав. Ну, з ким не буває, – підкреслюють Євгенія та Олександра.

Кожен CheTwinsFest має свою особливість. Зокрема, на минулих фестивалях уже проводили парад двійнят та вишиковували учасників заходу в слово «twins». На ювілейному ж усі присутні зібралися разом і подякували Збройним силам України.

Наприкінці заходу кожній парі двійнят старшого віку вручили сертифікати від гастропартнерів, а серед малечі розіграли інші цінні подарунки від спонсорів. Ольга Рись мріє, аби свято близнюків жило й розвивалося, а його учасники згодом стали спільнотою, яка продовжуватиме цю історію. Вона також сподівається, що Чернігів стане таким же привабливим місцем для двійнят, як американське місто Твінсбург, де щороку проводиться найбільший у світі аналогічний фестиваль.