ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бюджет міста 2024: 50% бюджету розвитку Чернігова спрямують на допомогу військовим та ЗСУ

Featured Video Play Icon

Пріоритет – підтримка ЗСУ! Майже 400 мільйонів гривень, тобто близько 50 % бюджету розвитку Чернігова у 24-році спрямують на допомогу військовим і Збройних сил України. Виконуючий обов’язки очільника міста під час щотижневої наради в муніципалітеті прокоментував проєкт бюджету, який буде виноситись на сесію. За словами Олександра Ломако, головний кошторис громади ретельно опрацьований фінансовим управлінням, розпорядниками та фахівцями.

Головний показник цього фінансового документу — це те, що ми левову частку доходів громади й бюджету розвитку Чернігова у 24-у році спрямовуємо на програми підтримки Збройних сил України.Прямі витрати — це або субвенція військовим частинам, або програми підтримки ТРО — це закупівля всього необхідного, включаючи зброю і передачі військовим частинам — це 265 мільйони гривень Це найбільша стаття бюджету міста по всім галузям. Якщо додати сюди соціальні програми — реабілітація, підтримка родин військових — це майже 400 мільйони гривень, і це близько половини всього бюджету розвитку міста, який у нас на наступний рік планується — 862 мільйони гривень, – пыдкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Сумма підтримки ЗСУ не остаточна, каже Ломако, наприкінці січня має відбутися перегляд залишкових коштів бюджету-2023 і прогнозовано мінімум 100 тисяч гривень додадуть аби довести цю цифру до півмільярда.

Що ж стосується бюджету загалом – головна задача зробити його збалансованим. В Чернігові потрібно продовжувати роботи з відновлення і забезпечити елементарну життєдіяльність міста.

Інші кошти — це деякі роботи по відновленню, у першу чергу — це освіта: школи, садочки — продовження робіт по відновленню; це підтримка інфраструктури, це заміна окремих мереж. Якщо ми не будемо їх міняти, у нас цілі мікрорайони можуть лишитися без води або без каналізації, і це буде коштувати в результаті дорожче громаді міста. Це підтримка тролейбусного нашого управління — ми обіцяли й ми виконаємо цю обіцянку — відновлення тролейбусного сполучення на Подусівку. Ну, і це якісь, скажемо так, прибирання вулиць, прибирання снігу — це не розвиток, це підтримка життєдіяльності міста, – зазначив Олександр Ломако.

Виконуючий обов’язки очільника Чернігова підкреслив, що попри всі виклики підтримка воїнів залишатиметься пріоритетною для міської влади. 7 листопада, члени виконавчого комітету підтримали проєкт бюджету Чернігівської територіальної громади на 2024 рік. Далі головний фінансовий документ мають затвердити депутати на найближчій сесії.