Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів шукає партнерів для відбудови міста

Featured Video Play Icon

Міська влада активно шукає партнерів для відновлення Чернігова. Наше місто – третє в Україні за масштабами руйнувань внаслідок атак російських загарбників. Такі відомості надає Київська школа економіки. І хоч глобальні інвестиції наразі можуть вважатися ризикованими через загрозу повторного нападу, процес відновлення необхідно починати вже зараз. Про це говорив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако під час зум-конференції «Leading ftom the front: How Ukraine’s local officials resist Russia». Цю онлайн-зустріч організував американський аналітичний центр Atlantic Council, у ній взяли участь представники самоврядування із різних штатів.

Олександр Ломако розповів представникам американської спільности про  ситуацію у місті. До початку повномасштабного вторгнення у Чернігові проживали 290 тисяч людей, наразі – близько 190. І якщо місто не отримає допомоги – є ризик того, що решта сто тисяч чернігівців не повернуться до своїх домівок.

Деяким родинам взагалі немає куди повертатися – десять тисяч квартир та дві тисячі приватних будинків були зруйновані внаслідок ворожих атак. Наразі міська влада, не чекаючи рішення уряду, виділила 100 мільйонів гривень на відновлення житла. Як зазначив Олександр Ломако, цього недостатньо, але це вже початок. Він також розповів про те, що представники місцевого самоврядування  звертаються до уряду  з проханням пошуку можливостей страхування місцевого бізнесу від імовірних ризиків та руйнувань від військових дій.

На зум-конференції Олександр Ломако закликав представників американських міст розірвати партнерські стосунки з російськими та білоруськими містами, адже ці народи вчиняють варварські дії проти мирного населення України.