Факт-новини: оперативні сюжети

Безпека на льоду: рятувальники провели рейд на водоймах Чернігова

Featured Video Play Icon

Підступна крига. Через температурні коливання небезпека на водоймах підвищена – наголошують чернігівські рятувальники. Вони спільно з працівниками поліції провели профілактичний рейд місцями підльодного лову риби і активного відпочинку на річці Стрижень.

Зараз на річках та озерах з’явилася крига, отже й небезпека для життя.  Безпечна товщина льоду для однієї людини – мінімум 7 см, для групи людей – 15 см, для катання на ковзанах – мінімум 25 см, – розповідає  Головний інспектор відділу запобігання НС районного управління ГУ ДСНС України в Чернігівській області Валерія Аніч.

Виходити в цей час на лід чи ні – особисте рішення людей. Фахівці ДСНС нагадали містянам правила поведінки на замерзлих водоймах, а також алгоритм дій у разі провалу під кригу. Окрему увагу надзвичайники акцентували на тому, що батьки мають навчати дітей правилам безпеки життєдіяльності та контролювати їхній відпочинок.

Найголовніше, що не можна виходити на лід, не знаючи його товщину. Якщо вже вийшли на лід – потрібно дотримуватися правил безпеки. Якщо почала тріщати крига під ногами, потрібно негайно повертатися до берега тим же шляхом, яким і прийшли; якщо на лід виходять діти, вони обов’язково мають бути під наглядом дорослих. Якщо рибалка виходить на лід, а він зараз дуже крихкий, то потрібно мати із собою мотузку 12-15 метрів, або якусь дощечку, або лижу, на випадок, щоб людині могли допомогти, – зазначила Валерія Аніч

З початку нового року у Чернігові трагічних випадків на водоймах не було. Аби статистика й надалі лишалася позитивною фахівці ДСНС закликають містян не нехтувати правилами безпеки.