ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові завершують ремонт ще двох пошкоджених багатоповерхівок

Featured Video Play Icon

Так блок за блоком напарники Віктор та Сергій відновлюють один зі зруйнованих балконів на Чорновола, 15. Кажуть, із восьми звели заново вже чотири і за кілька днів мають завершити решту.

Аби людям було де жити, поки вони отримають грошове відшкодування чи інше житло від держави, частину дев’ятиповерхової панельки, що підлягає ремонту, своїм коштом відбудовує місто. Капітальним ремонтом охоплені понад два десятка квартир, де внаслідок авіаудару та дії вибухової хвилі були пошкоджені основні конструкції, зокрема зовнішні та внутрішні стіни. І сьогоднішні роботи це фактично вже фінальний етап.

Встановлення радіаторів та вхідних дверей чекає і пані Ірина. Самотужки замінила у квартирі вікна та планує робити дрібний ремонт. Момент бомбардування її родина застала вдома – тоді, 3 березня, російський літак скинув на житловий квартал у центрі Чернігова кілька потужних бомб, жертвами яких стали 47 людей, ще до 20-ти було поранено, і більшість постраждалих – саме з цього будинку.

Найбільше горя росіяни принесли першим двом знищеним вщент під’їздам. І якщо говорити власне про будівлю, за висновками експертів цю частину відновити неможливо. За словами підрядника, їхня організація вже розкріпила тут панелі і чекає підписання договору на демонтажні роботи, однак завершуватимуть розбір уже в наступному році.

Найближчими днями перелік будинків, пошкоджених прямим влучанням ворожих снарядів і відновлений з міського бюджету, поповниться іще однією адресою – проспект Миру, 255. Роботи тут затяглися, бо висотку за державні кошти планувала ремонтувати область, однак наприкінці липня, повернула місту – тут пошкоджені тримальні елементи, а на їх відбудову фінансування не передбачалося. Тому коли по деяких будинках вже безпосередньо починався ремонт, тут лише тривали експертні та проєктні роботи. На сьогодні ж, чотири пробиті плити перекриття повністю відновлені і будинок готовий до зими.

Загалом, на капітальні ремонти понад 120-ти пошкоджених рашистами багатоквартирних будинків та поточні ремонти майже семисот з бюджету Чернігова виділили вже понад 210 млн гривень.