ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бельгійські благодійники подарували автомобіль швидкої допомоги бійцям Чернігівської ТрО

Featured Video Play Icon

Поміж військової форми та цивільного одягу видніються синьо-жовті крила. Їх донька Вікторії Купрієнко змайструвала власноруч з думками про батька, який боронить нашу державу на передовій. Разом із сім’єю до підніжжя Катерининської церкви прийшли ще десятки містян: дружини, діти, побратими — усі вони зустрічають сучасну карету швидкої допомоги для бійців 165-го батальйону Чернігівської ТРО. Транспорт, що зможе рятувати найцінніше — людські життя, приїхав до нашого міста з королівства Бельгія.

Донька моя прийшла у вигляді ангела, тому що ця швидка як ангел-рятівник для наших хлопців. Ми звернулися за допомогою в придбанні швидкої для нашого батальйону. Така машина  — це мрія для кожного підрозділу, для кожної бригади, – каже дружина бійця Вікторія Купрієнко.

Машини нам надзвичайно потрібні бо їх дуже не вистачає. Поранення я отримав ще рік назад ,але добре що в нас був транспорт і мене змогли  швидко вивезти, що і врятувало життя мені, – розповів військовослужбовець Артем.

Доставили швидку до Чернігова завдяки отцю Карелу Стаутемасу з найстарішого абатства Грімберген. Відомий бельгійський монах-пивовар з початку повномасштабного вторгнення взявся допомагати українському народу. Тоді власними силами чоловік  евакуював із польського кордону до Бельгії близько 65 осіб.  Під час активних бойових дій на теренах Чернігівщини збирав і відправляв у наше місто гуманітарну допомогу. Пізніше разом із скаутською організацією взявся збирати кошти на відбудову понівечених окупантами у Чернігові навчальних закладів. А наприкінці 2023-го благодійники створили пивну серію з українською символікою. З її продажів вдалося придбати карету швидкої та завантажити гуманітарною допомогою.

У Бельгії була одна українська жінка і вона підійшла до мене,  попросила про допомогу медикаментами, укриттями для шкіл, для садочків. І ми разом зі скаутами організовували різні благодійні концерти, щоб допомогти з усім цим.  Швидка допомога це вже 13-та для Чернігова. Як священник я піклуюся про людей, які страждають про нужденних людей, я буду продовжувати це робити, – зазначив бельгійський монах Карел Стаутемас.

За надану допомогу Карел Стаутемас одержав подяку у стінах Катерининської церкви від 165-го батальйону Чернігівської ТРО, а настоятель храму Роман Кіник  вручив йому ікону.

Допомагають налагоджувати логістичні зв’язки, повідомляють європейським благодійникам про нагальні потреби, які нині є у армії та цивільних, представники волонтерської ініціативи «Залізний кулак Чернігова».

Загалом за період в два роки волонтери Грімберленду, скаути Грімберленду і отець Карел в межах акції “Карл для України” було зібрано більше 250 тисяч євро. Велика частина коштів пішла на допомогу чернігівцям: за ці кошти було змінено вікна в 27-й школі, був відремонтований садочок 54. За ці кошти було зроблено, на мою думку, найгарніше укриття у 6-й школі в якому зараз дітки нормально можуть перебувати, – повідомив представник волонтерської ініціативи «Залізний кулак Чернігова» Сергій Дікалов.

Також цьогоріч друзі з Грімберленду профінансували ремонт у 53-му дитячому садку міста Чернігова. В укритті планують провести низку робіт: встановити вентиляцію, оновити електросистеми, тощо. Бельгійські благодійники зазначають, допомагати нашому місту у різних напрямках  — продовжуватимуть, аби попри близькість кордону з ворогом воно і надалі розвивалося та тримало міць.