ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога іноземних партнерів: у Чернігові реконструюють водогін

Featured Video Play Icon

Міжнародна організація з міграції допомогає Чернігову у відновленні критичної інфраструктури. Як розповів на щотижневій нараді у муніципалітеті директор «Чернігівводоканалу» Сергій Малявко, іноземні партнери надають допомогу у відновленні водогону на вулиці Тероборони. Під час боїв за місто він сильно постраждав від численних влучань і потребує негайної реконструкції.

-Дана організація сповістила. Провели свої внутрішні тендери і закупили нам матеріали та обладнання для реконструкції цієї мережі на суму близько 6 мільйонів гривень. І вже з сьогоднішнього дня ми починаємо отримувати це обладнання, – розповів директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Окрім цього, «Чернігівводоканал» працює над реконструкцією насосної станції №2. Її відновлюють практично з нуля, настільки серйозними були руйнування, завдані рашистами. Ще одним об’єктом, який давно чекає на реконструкцію, є каналізаційний колектор на вулиці Леоніда Пашина. Він забезпечує водовідведенням весь мікрорайон Масани.

-Мікрорайон Масани, він забудований дуже вже суттєво, і спроможність цього колектору в пікові години досягає майже 100% заповнення. Тому потрібно негайно проводити реконструкцію цього колектора, – зазначив Сергій Малявко.

Підтримка міжнародних партнерів грає велику роль у відбудові Чернігова після російської навали – допомога з-за кордону часто приходить оперативніше, ніж від держави. Іноземні благодійники охоче співпрацюють з місцевою владою. Водночас, вони віддають перевагу системній відбудові, а не окремим проєктам, тому в Чернігові розроблятимуть комплексний план відновлення міста.

-Нам потрібно, щоб цей план у нас був якнайшвидше. Якщо треба залучити до цієї роботи якихось фахівців – давайте їх шукати. Без цього документа ми просто не зможемо суттєво претендувати на це фінансування, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Співпраця з міжнародними партнерами багатовекторна, вони не лише сприяють відновленню об’єктів критичної інфраструктури, закладів освіти чи медицини, а й запроваджують гуманітарні програми, спрямовані на нематеріальну підтримку.

-Наразі готуємо групу дітей, наших учнів шкіл, для того щоб вони на канікулах відвідали місто Реймс з офіційним візитом. А також готуємося взяти участь у Reims International Days, який відбудеться у травні, також готуємо програму, – повідомила начальниця відділу міжнародних відносин ЧМР Наталія Хольченкова.

Також найближчим часом до Чернігова надійдуть також сонячні панелі від міста-побратима Меммінгена.