ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

20 тисяч мобілізованим та допомога родинам загиблих із комуналкою: як отримати виплати?

Featured Video Play Icon

Починаючи від форми та екіпірування до безпілотних літальних апаратів, засобів радіоелектронної розвідки та зв’язку. У Чернігові затвердили порядок надання одноразової матеріальної допомоги в розмірі 20-ти тисяч гривень з бюджету громади тим містянам і містянкам, котрі були мобілізовані від 1-го січня цього року – на все вищеперелічене. Також це стосується тих військовозобов’язаних, які мають статус ВПО і прожили в місті не менше року. 

Відповідне рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету, 28-го лютого.

Дуже проста історія: людину мобілізували, він або його рідні з дуже маленьким переліком документів звертається і отримує 20 тисяч гривень. Ми передбачаємо, що ці кошти будуть витрачені на амуніцію, на аптечки, на зброю, можливо, якусь. Але ми не обмежуємо цей перелік, в залежності від конкретних обставин він може бути більший.  Це наша скромна, але, я вважаю, свідома допомога. Це внесок нашої громади в підтримку наших захисників і захисниць, які йдуть служити, і підтримку взагалі державної політики в сфері мобілізації,  – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Для отримання виплат, особі або членам його родини потрібно звернутися до департаменту соціальної політики міста із письмовою заявою та невеликим пакетом документів – їх перелік зі зразком самої заяви можна знайти на офіційному веб-порталі міської ради. 

Ще один напрямок підтримки – щомісячна допомога родинам загиблих або померлих захисників і захисниць, а також загиблих чи зниклих безвісти військових в Афганістані на оплату комунальних послуг – від цього дня теж має затверджений механізм. Мова про 500 гривень, які додаватиме місто до існуючої 50%-ої компенсації від держави. 

Ми розраховували суми пільгові, які отримує дана категорія. За одну квартиру в зимовий період може бути 3 тисячі гривень, в літній період 800 грн, – зауважила Ірина Марчук, директорка департаменту соціальної політики ЧМР.

Тисяча шістсот гривень в середньому. Виходить, із 1600 компенсація станом на зараз буде 1300, сумарно компенсація 1300 грн, тобто це дві третини всіх комунальних послуг родинам загиблих компенсується містом і державою, – уточнив Олександр Ломако.

Крім того, дітям, чиї батьки мають статус учасників бойових дій, місто відшкодовуватиме половину вартості освіти у мистецьких школах. А також двічі на рік виплачуватиме дітям загиблих в російсько-українській війні захисників, із числа сиріт або позбавлених батьківського піклування, за успіхи у навчанні до 3 тисяч 200-от гривень як додаткову мотивацію. 

Даним проєктом рішення планується затвердити порядок і встановити розмір виплати такої допомоги учням, які навчаються на 10-12 балів, або мають високий рівень результатів навчання – 100% прожиткового мінімуму і учням, які навчаються на 7-12 балів, або мають достатній рівень результатів навчання – 65% прожиткового мінімуму, прожитковий мінімум для дітей від 6 до 18 років станом на 1 січня 24-го року встановлений 3 тисячі 196 гривень, – повідомив начальник управління освіти Василь Білогура.

Нараховуватимуть допомогу за підсумками семестру, попередньо, за результатами першого це 74 дитини.

Загалом, цього дня виконком розглянув більше двох десятків питань. Серед них, традиційно, надання статусу дитини, постраждалої внаслідок бойових дій, одноразової допомоги членам родин загиблих оборонців, власникам пошкоджених житлових будинків та компенсації за відновлення вікон.