ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бачення музею Чернігова, купівля тролейбусів і розміщення МАФів та інші питання виконкому

Featured Video Play Icon

Чернігів починає працювати над створенням муніципального музею – сучасного і цікавого, що стане центром колективної пам’яті та підніме рівень самого міста. Розробку концепції та візуалізації майбутнього простору як початковий етап цього процесу, тобто розуміння, яким він має бути і чим наповнений, внесли до програми розвитку туризму та промоції на 2022-2026-ті роки на останньому виконкомі.

Зокрема, вже є думки щодо локації. Якщо до повномасштабного вторгнення розмістити його планували у приміщенні старовинної поштової станції на Валу, то нині все більше схиляються до іншої архітектурної пам’ятки – інституту фізичних методів лікування.

Що таке музей? Музей це не тільки виставка, має бути гардероб, має бути якесь кафе, а бажано ресторан, має бути якийсь ресепшн, там де людина візьме якісь буклети, можливо, замовить екскурсію по цьому музею. І має бути достатньо місця для виставкових залів для того, щоб ми зробили їх по етапах нашого міста – його розвитку від створення до нашого героїчного опору і стійкості Чернігова. Це окрема буде зала чи окрема частина музею “Музей стійкості” в рамках цього музею, і тому для такого музею більше підходить приміщення по проспекту Миру, 36. Більше того, воно розширить туристичні маршрути міста, ми радилися з екскурсоводами і радилися з науковцями, – говорить Олександр Ломако, в. о. Чернігівського міського голови.

Оскільки країна живе в умовах війни, завдання на 2023-ій – почати вивчати особливості цього приміщення, як можна його розпланувати, аби максимально ефективно використати, що потрібно змінити, а також сформувати бачення самого музею, обговорити його з фахівцями та громадськістю, зазначив виконуючий обов’язки очільника Чернігова.

Якби не війна ми б це зробили трошки раніше, бо ми дійсно в січні вже виходили на готовність замовляти концепцію, але в лютому почалась війна, зрозуміло, що було не до цього. Але зараз у нас іще один стимул: час іде, у нас дуже багато є речей і спогадів про лютий-березень-квітень і навіть після, про 2022-ий рік, про стійкість Чернігова, і ці спогади і речі треба зараз фіксувати, бо через рік, через два це буде набагато важче. З військовими треба працювати, були і в мене вже розмови, я думаю не тільки в мене і з ОК “Північ” і з 1-ою танковою, і з теробороною, які готові надавати і трофейні якісь речі і наші речі, – зазначив Олександр Ломако.

Для цього розпорядженням міського голови була створена спеціальна робоча група, завдання якої – збирати спогади та експонати. Власне музей, за словами Олександра Ломако, має бути нестандартний, з мультимедіа та модерновими інсталяціями, що зацікавить не лише туристів та гостей, а і самих чернігівців. А це серйозна робота із залученням професійних людей і компаній, і відповідно серйозні інвестиції громади, які водночас абсолютно виправдані. Та навів приклад міста-побратима Реймсу, в якому на 180 тисяч населення – 12 музеїв, з яких половина муніципальні.

Цим точно треба займатися, але щоб коли ми будем бачити цифри реальні, які на це йдуть, ми розуміли, що це дійсно один із важливих напрямів інвестицій, але коли ми це зробимо, то місто підніметься наше на новий рівень і привабливості, і взагалі серйозності скажемо так. Тому я прошу максимально серйозно до цього підходити, залучати фахівців, які вже мають досвід, – сказав в.о. міського голови.

Серед питань засідання виконкому 16 березня також затвердження платних послуг у бібліотеках, як до прикладу проведення міні-екскурсій чи заходів, підтримка однієї з військових частин за відповідним зверненням, виділення коштів в межах програми на відновлення знищених під час бойових дій мереж освітлення на Яцево та огородження двох під’їздів на Чорновола, 15, по демонтажу яких чекають відповіді правоохоронних органів. Попри фінансово непростий рік, продовжує місто оновлювати і парк тролейбусного управління.

Даним проектом рішення пропонується перерахувати внесок у сумі 40 млн 405 тисяч 617 гривень 86 копійок це на закупівлю тролейбусів. Відповідно був проведений тендер було куплено 6 одиниць електромашин, вже один тролейбус прийнятий планується в цьому місяці отримати три одиниці і в наступному три, – повідомив Олександр Рижий, начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР.

Крім того, вкотре порушили питання розміщення по місту тимчасових МАФів. Попередньо перед винесенням на виконком, всі звернення від підприємців опрацьовуються профільною комісією, до складу якої входять представники управління земельних ресурсів, архітектури, поліції та муніципальної варти, що також контролює дотримання міських правил благоустрою та зовнішнього вигляду міста.

У нас є в принципі зараз таке правило: якщо це фасадні червоні лінії, центральні вулиці, вулиці, де велике скупчення людей, вулиці які є обличчям містам, то ми там не дозволяємо, але пропонуємо людям звернутися з альтернативою десь у дворах наприклад або десь не в центрі міста, скажемо так. Зараз військовий стан і є проблеми у людей із зайнятістю близько 30% безробіття за офіційними даними Уряду. Ми трошки пом’якшили ці умови, але все одно ми не хочемо, щоб Чернігів перетворювався на якесь село чи районний центр 90-их років і дотримуємся як мінімум червоних ліній в місті, – прокоментував Олександр Ломако.

А тому ті позиції, по яких відмовляють це або невідповідність вимогам, або проблеми із виглядом пропонованого об’єкту, або ж ризики створити стихійний ринок там, де вже є одна точка.