ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Нові можливості для учнів: у Чернігові відновили спортивну залу школи №20

Featured Video Play Icon

Оглядовий майданчик із балконами, універсальна підлога, м’яке оснащення стін для запобігання травмам, механізована система вентиляції та сучасне освітлення, просторі роздягальні з душовими кабінами та санвузлом, запасний аварійний вихід для безпеки учнів. Саме такий вигляд тепер має спортивна зала Чернігівської школи № 20, яка зазнала численних руйнувань під час блокади міста. Нагадаємо, 6-го березня 2022-го росіяни прицільно обстріляли навчальний заклад. Тоді від прямих влучань кількох снарядів спортзал дістав значних пошкоджень, зокрема, було зруйновано стелю. Однак зараз понівечене понад два роки тому приміщення не впізнати.

Не віриться, що це та спортивна зала, яка в нас була до цього, тому що вона була кардинально інша, як за технічними характеристиками, так і за зовнішнім виглядом, обладнанням та ремонтом. Усе змінено та переобладнано, – розповіла директорка 20-ї школи Наталія Малець.

Така трансформація стала можливою завдяки співробітництву міської влади, міжнародних донорів та благодійників. Чимало зусиль для відбудови та відновлення доступу до освіти юних чернігівців докладали представники фонду «SavED». Меценати не лише сприяли осучасненню кабінетів у 20-й школі, а і скоординували керівництво закладу зі знаменитим баскетболістом Станіславом Медведенком. Відтак 21-го лютого 2023-го управління освіти міськради та засновник благодійного фонду «Сягай Небес» підписали меморандум про співпрацю, що стало першим кроком у відновленні спортивної зали.

Ремонтні роботи розпочалися буквально через декілька місяців після підписання меморандуму. Потім вони на певний час були призупинені, тому що коштів не вистачило на всі необхідні роботи. Спортивна зала потребувала великого ремонту і значних коштів. Фонд «SavED» продовжував шукати спонсорів. Саме за активної співпраці фонду «SavED» і управління освіти, Василя Білогури, було залучено інших донорів. Це були фонд відкритого суспільства «Братислава» та фонд «PONTIS» за підтримки народу і представництва Тайбею в Словаччині, – зазначила директорка 20-ї школи Наталія Малець.

За словами Наталії Малець, ремонт наближається до завершення. Серед того, що залишилося зробити — облаштування пересувного кріплення для сучасної системи канатів, що дасть змогу їх швидко встановлювати або знімати, а також захисних сіток на вікнах і в зоні балкону. Проте оновлена зала зможе бути не просто місцем для занять спортом, а і креативним простором.

У нас немає великої актової зали, і тут ми плануємо проводити не лише уроки фізкультури, а й різні цікаві заходи, тому що приміщення досить велике, – зауважила Наталія Малець.

Наразі в закладі також відбувається осучаснення системи опалення за сприяння французької неурядової організації «ACTED» — старі чавунні радіатори замінюють на нові. Планується і утеплення 20-ї школи, переобладнання їдальні та харчоблоку. Ці роботи мають розпочатися найближчим часом.