ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У школі на Шерстянці запрацювала нова сучасна їдальня

Featured Video Play Icon

Повністю нові, починаючи від електропроводки, систем водопостачання і водовідведення – до найдрібнішого кухонного приладдя та устаткування, якого немає в жодній школі міста. Їдальня та харчоблок в одному з навчальних закладів на Шерстянці, в які за майже тридцять років існування не вкладалися кошти, увійшли в 2023-ій як найсучасніші і стандарт для Чернігова, якого можна прагнути при оновленні усіх інших. Проєкт модернізації – спільний – держави та громади – почали ще до повномасштабного вторгнення і попри війну все ж змогли успішно реалізувати.

Десь півтора роки тому, перед війною, ми приймали участь в конкурсі на отримання обладнання, обладнання це нам дали, а треба було зробити за кошти місцевого бюджету ремонт їдальні. Ремонт повністю – фактично, тут залишалися голі стіни, було знято все, починаючи від штукатурки все повністю демонтовано  і розпочалася війна був прильот, побило вікна, двері, більше сотні людей весь час ховалися у нас в укриттях тоді якраз, але все обладнання, яке було, ми зберегли, все до жодної тарілки, до жодної каструлі, – зазначив  директор школи Олександр Носач.

Ремонтні роботи “зняли з паузи” одразу після закінчення бойових дій – паралельно стартувало і відновлення пошкодженої школи. Замінили освітлення, водопровідну та вентиляційну системи, абсолютно всі меблі та посуд – як каструлі зі сковорідками, так і ложки та чашки, санвузол із душовою та роздягальнею для персоналу, і чи не найважливіше – зношене і застаріле оснащення кухні і техніку.

Те обладнання, яке сьогодні стоїть, це ресторанне обладнання, воно повністю автоматизоване – фактично нажми кнопочку і отримаєш готову порцію. Немає прожарки, є приготування на пару, всі технології відповідають сьогоднішнім вимогам. Тобто, максимально зберігає поживну цінність і користь продуктів, пришвидшує та полегшує приготування, і при цьому є економічним у споживанні електроенергії та води. – додає Олександр Носач.

Перед виходом дітей із канікул кухарі пройшли навчання із представниками компанії-виробника, і в перший, пробний тиждень роботи продовжують освоювати обладнання і відпрацьовують організаційні моменти безпосередньо у процесі, однак вже повноцінно забезпечують школу гарячим харчуванням.

Ми поки що призвичаюємось до нового обладнання, тому що нам важкувато спочатку, але з кожним днем все краще і краще, ми будемо старатися, – зауважує  завідуюча шкільною їдальнею Лариса Муцька.

Втілення проєкту добігає кінця, попереду лише останній етап – оздоблення стін та зонування, що дозволить використовувати залу не лише як їдальню, а і як місце зустрічей старшокласників. Постійно снідають та обідають тут десь третина учнів та учениць школи.

Їдальня дуже гарна, зробили красивий ремонт, все класно. Зараз більш по-новому виглядає, новий дизайн, 0:08 0:13 світленько все, гарненько, їжа дуже смачна – і раніше годували смачно, але зараз наче інший смак якийсь. Сюди приємніше приходити, тут хочеться залишитися, сфотографуватися, щось зробити з друзями, якесь відео зняти, – кажуть діти.

Звісно, що зміни дуже суттєві і кардинальні. Діти із задоволенням сюди ходять і даже в перший день, в понеділок, коли вони заходили, особливо молодші класи вони робили так «вау», – підкреслила  заступниця директора школи з навчально-виховної роботи Оксана Луговцева.

Загалом, вартість модернізованої їдальні – 6 млн 700 тисяч гривень, з них 4 млн гривень, виділених з бюджету Чернігова, пішли на капітальний ремонт приміщення і ще 2,7 млн гривень із державного на закупівлю обладнання для харчоблоку.