Новини

13 лютого – День в Україні та світі

Сьогодні, 13 лютого, віряни вшановують пам’ять преподобного Мартиніана Кесарійського. 720-й день війни в Україні.

У світі сьогодні відзначають Міжнародний день жіночої дружби (День подруг), день прийняття себе, день шаурми, день млинця, Всесвітній день радіо та день народження кінокамери. Про все докладно розповідаємо у матеріалі.

Читайте також: У Чернігові легковик в’їхав у снігову кучугуру

13 лютого в Україні і світі святкують Міжнародний день жіночої дружби (День подруг). Неофіційне свято, яке щороку святкують напередодні Дня святого Валентина. Цього дня подруги збираються разом, влаштовують вечорниці, дарують одна одній подарунки. Історія святкування почалася від американського фільму “Парки та зони відпочинку” 2009 року, а якому головна героїня вигадує власне свято — День подруг.

Також 13 лютого Міжнародний день прийняття себе. Цього дня люди намагаються турбуватися про власні почуття і приймати себе такими, якими вони є, з усіма недосконалостями чи недоліками. Засновницею свята стала Сана Джівані, яка розробила власну концепцію прийняття себе 2011 року.

А ще 13 лютого Міжнародний день шаурми. Неофіційне свято, яке популярне в усьому світі. Було створене 2011 року. Існує версія, що засновником свята стала американська компанія Rudolph Foods, яка спеціалізується на приготуванні швидкий перекушувань.

13 лютого святкують Міжнародний день млинця. Це особливий день, який є популярним в різних куточках світу, особливо у Великій Британії, США, Канаді, Ірландії, Франції, Австралії, Іспанії, Бразилії та Італії. Воно завжди припадає на вівторок, а тому не має фіксованої дати.

Також 13 лютого Всесвітній день радіо. Ідея створити таке свято належить ЮНЕСКО, а затвердили його 2011 року. Вже через рік ООН підтримала ініціативу, тому свято стало міжнародним.

А ще 13 лютого День народження кінокамери. Саме цього дня 1895 року брати Люм’єр запатентували першу кінокамеру. Винахідники назвали пристрій сінематографом. А створили його на основі кінескопу (винайшов Томас Едісон), який дозволяв дивитися через маленьке віконце невелике кіно.