Новини

1 березня – які свята відзначають у цей день в Україні та світі?

1 березня – перший день весни. В Україні і світі  в цей день відзначають одразу чотири свята День котів, день цивільної оборони, день імунітету та день компліменту. Весна – це подих тепла і початок нового життя. А для українців сьогодні – ще й подих Перемоги!

Міжнародний день котів – неофіційне свято, однак воно є дуже популярним в усьому світі. На планеті кількість домашніх котів та кішок досягає приблизно 600 мільйонів осіб. Навіть існує окрема наука, яка вивчає цих тварин, і називається вона фелінологія.

Читайте також: У Чернігові перенесли на кілька днів перекриття вулиці Любецької

У котів дуже своєрідний характер — вони кмітливі, незалежні, грайливі та допитливі, однак можуть також бути суворими або лагідними. Вміють дуже тонко відчувати настрій свого господаря. Зараз котів сприймають винятково як домашніх улюбленців, але так було не завжди. Приручати кішок почали приблизно 10-12 тисячоліть тому в близькосхідному регіоні. Тоді наші предки почали вже вести осіле життя та займатися землеробством. Зернові приваблювали до осель гризунів, а на них полювали кішки.

В Давньому Єгипті кішок прирівнювали до божественних створінь через надприродну грацію і здатність бачити в темряві. З країни було заборонено вивозити котів, а вбивство тварини каралося смертю. Через любов до сну в сонячних місцях, єгиптяни вірили, що кішки мають зв’язок з самим богом Сонця — Ра. Також в пантеоні єгипетських богів була богиня Бастет з головою кішки. Вона була втіленням краси, родючості та радості.

Довелося котам пережити і досить складні часи. В Європі у Середньовіччя чорних кішок вважали помічниками диявола, тому тварин масово вбивали. За це людям довелося дорого заплатити. 1348 року почалася епідемія чуми, яку, зокрема, пов’язують зі зменшенням кількості котів, що призвело до розмноження гризунів.

Також 1 березня — Всесвітній день цивільної оборони. Подію започаткували 1990 року за ініціативи Міжнародної організації цивільної оборони. Дату обрали невипадково, адже саме цього дня МОЦО отримала міжурядовий статус. Сталося це 1972 року. Цивільна оборона — це система заходів, які направлені на захист людини, її матеріальних цінностей в разі техногенної катастрофи, стихійного лиха або війни.

А ще 1 березня — Всесвітній день імунітету. Свято було започатковане ВОЗ 2002 року. Імунітет — це захисні механізми, які допомагають організму боротися зі сторонніми чинниками (хімічні речовини, віруси, бактерії тощо) та здатні протидіяти зовнішнім чинникам. Цей день створили для того, аби привернути увагу людей до проблеми імунних захворювань, а також збільшити інтерес до власного імунітету.

1 березня у світі святкують Всесвітній день компліменту. Досить позитивне свято, точна інформація про появу якого невідома. Однак на розповсюдження цієї цікавої ідеї дуже сильно вплинув нідерландський Національний день компліментів. До події може приєднатися кожен охочий, якщо просто зробить щирий комплімент будь-якій людині. Завдяки приємним словам можна підвищити самооцінку, прибрати у стосунках емоційну напруженість, зробити людину щасливішою.