Факт-новини: оперативні сюжети

Франція розпочинає співпрацю по відновленню Чернігова

Featured Video Play Icon

Франція почала вивчати потреби Чернігова у відбудові.

10 липня в.о. голови Чернігівської міської ради Олександр Ломако зустрівся з спеціальним уповноваженим Президента Франції  з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном. Нагадаємо, ще рік ця країна взяла шефство над Чернігівською областю, сьогодні готова розпочати співпрацю конкретно з Черніговом – для його відновлення. Серед можливих напрямків співпраці, наприклад, побудова реабілітаційного центру для захисників, сміттєпереробного заводу чи інвестпроєкт з теплової енергетики, тощо.

Наша сьогоднішня розмова дуже важлива для того, щоб ми могли розуміти ваші пріоритети та потреби, оцінити те, що зроблено за рік і потім вибудувати наші плани співробітництва, – говорить П’єр Ельброн спеціальний уповноважений Президента Франції з питань допомоги та відновлення України.

Відновлення Чернігова почалося майже одразу після завершення боїв за місто і відбувалося воно переважно за кошти міста. Олександр Ломако повідомив, що крім першочергових завдань по відновленню об’єктів критичної інфраструктури, пошкодженого приватного житла чернігівців, закладів освіти та охорони здоров’я, місто у співпраці зі студією Yakusha розпочало роботу над створенням  концепції розвитку – стратегічного документу, який визначає майбутнє Чернігова як сучасного проєвропейського міста.

Поважний гість був приємно здивований, що в умовах війни місто вже зараз працює над планування повоєнної відбудови і розвитку.

Ми не могли чекати і вести дискусії, коли починати відновлення – під час війни чи після, тому що перед нами стояло понадважливе завдання – повернути людей в місто, – каже Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Говорили під час зустрічі і про реформу децентралізації та на скільки вона виявилася ефективною під час війни.

Я до цього багато працював в Україні по напрямку децентралізації. Це тема дуже важлива, вона піднімалася як на національному, так і на міжнародному рівні. Міжнародні партнери підштовхували Україну на шляху до децентралізації, і я знаю, що цей рівень дуже важливий, – зазначив П’єр Ельброн, спеціальний уповноважений Президента Франції з питань допомоги та відновлення України.

Олександр Ломако також відзначив ефективність цієї реформи. Вона демонструвала результат як до 24-го лютого, так і з перших днів війни, коли місцкві влади, без жодних інструкцій згори, взяли на себе відповідальність за оборону міст, їх життєдіяльність та відбудову. І важливо щоб саме вони, обрані своїми громадами, приймали рішення з подальшого відновлення. В той же час він зазначив, що міська влада в жодному разі не конкурує з державною владою. Вони – партнери.

Місцеве самоврядування має бути ключовим  органом, який визначає пріоритети відновлення міст і територій. Бо ми ближче до людей і найкраще розуміємо ці пріоритети. Держава не може визначити їх саме на території громад. Тому залученість самоврядування має бути визначальною  в цьому плані, – каже Ломако.

Під час зустрічі стало відомо, що Франція готова виділити 40 мільйонів євро на реалізацію короткотермінових проєктів, в першу чергу відбудову шкіл у Чернігівській області та нашому місті зокрема. Окрім того державний інвестиційний банк цієї країни готовий страхувати бізнес, який працює в прифронтовому регіоні.

Це чудове рішення, чудова ініціатива. Я ще рік тому виступав публічно, що держава має взяти на себе страхування бізнесу, який відновлюється на територіях прикордонних або близьких до фронту. Інакше ніхто не буде ризикувати вкладати сюди кошти, – стверджує в.о. міського голови Чернігова.

Сторони домовилися обрати предстаників місцевого самоврядування Чернігова, які в подальшому працюватимуть з французькими партнерами над реалізацією конкретних проєктів на благо нашого міста.