ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

ЗСУ, освіта, медицина та критична інфраструктура: що заклали в бюджет Чернігова на 2024 рік?

Featured Video Play Icon

У Чернігові триває бюджетний процес. Наразі головний фінансовий документ територіальної громади затвердив виконавчий комітет міської ради. Головний пріоритет бюджету 2024 – підтримка ЗСУ. Решта коштів – на відбудову після завданих російськими військами руйнувань, соціальну сферу та критичну інфраструктуру- найнеобхідніші статті видатків бюджету виживання.

Ми відстаємо вже дуже суттєво від інших обласних центрів України і нам потрібно шукати кошти на підтримку інфраструктури нашої міської, але, відповідно, ми розуміємо, що в умовах дії воєнного стану, в умовах, коли кожного дня на фронті гинуть наші Чернігівські кращі хлопці і дівчата і Перемога — це головна ціль 24-го року, основні кошти, які ми змогли закласти – на ЗСУ, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Що ж стосується інших статей видатків, то основним напрямом залишається відновлення освітньої галузі. Сюди входитиме ремонт дахів у дитсадках та школах, де це – нагальна потреба, продовження облаштування укриттів, передбачена сума – понад 7 мільйонів. Орієнтуючись на зростання кількості дітей, які харчуються, заплановано модернізацію харчоблоків у найбільших школах міста.

Харчування наших дітей в школах і садочках громаді міста обійдеться в наступному році 118 мільйонів гривень. Теж суттєвий напрямок, але це наш обов‘язок і це завжди відбувається, – уточнив Олександр Ломако.

Планується робота і з підвищення рівня освіти школярів. Предметні кабінети, що розширять можливі форми навчання на уроках, мають з’явитися у ліцеях №1, 12, 15 та 22. Крім того, передбачено виготовлення проєктної документації аби залучити підтримку для майбутньої побудови школи на 1200 місць в мікрорайоні Подусівка.

Ніхто її будувати починати в наступному році зрозуміло, що не буде, але проєкт — це серйозна робота, яка займе не один рік, і потім під цей проєкт можна буде залучати і міжнародних донорів, і просити державну допомогу. Якщо в тебе немає проєкту, ти ніяких грошей не получиш, ніяких, – зауважив Олександр Ломако.

При потребі в 50 мільйонів гривень, 20 – закладають на продовження ремонту у 19-й школі. Вона одна із найбільших в місті, і водночас одна із набільш пошкоджених ворогом. Завершуватимуть роботи з ліквідації наслідків російської агресії й у школі №20.

Це важливі напрямки і ви бачите, що тут нічого зайвого немає. Це підтримка функціонування, ми мали б направити у разів 5 більше, – пояснив в. о. Чернігівського міського голови.

Олександр Ломако назвав бюджет міста більш схожим на бюджет-виживання, аніж розвитку. Скорочено витрати майже по всім напрямам. Проте все ж базові видатки на функціонування міста, такі як вивіз сміття, прибирання вулиць, снігу, підтримка функціонування мережі громадського транспорту зменшити неможливо.

– Місто – це живий організм, місто живе, працює, діти наші ходять в школи, садочки, лікарні, мають працювати соціальні служби, транспорт громадський. На хвилиночку, для міста Чернігова функціонування взагалі громадського транспорту — автобуси і тролейбуси це більше ніж 250 мільйонів гривень. Транспорт же має бути? Має бути, – сказав Олександр Ломако.

Важливе питання для містян – шляхопровід на Масани. Існуючий має низьку пропускну спроможність, і люди щоразу потрапляють у затор, зазначив Ломако. До того ж, кількість населення у цьому мікрорайоні з кожним роком лише збільшуватиметься. На проєкт спрямують 57 мільйонів гривень.

– Я думаю, що це потрібне місту, тому що це, я не знаю скільки там у нас населення зараз, понад 30 тисяч людей, які можуть просто залишитися заблоковані. Також  шляхопровід на Шерстянку, це вулиця Мазепи, закладаємо поки що на проєкт тільки 3 мільйони, подивимся, коли буде зроблений проєкт, тому що він в аварійному стані і його треба робити. Усе одно його доведеться робити, чим пізніше ми це будемо робити, тим більше це буде коштувати, – зауважив Олександр Ломако.

Ще 2 мільйони гривень – проєктні роботи мосту через Стрижень. Напрям, що вимагає фінансування вже зараз – заміна водопровідно-каналізаційних мереж. Під найбільшою увагою – вулиця Полуботка, одна із найбільш аварійних ділянок, що має застарілу комунікацію, а також колектор на вулиці Глібова. 

Ми закладаємо на це 80 мільйонів. При потребі 260 в цінах 23-го року, будемо просити в держави співфінансування. Глібова, якщо ми його не зробимо, а ми його не робимо вже кілька років, і ситуація тільки погіршується, всі Масани будуть без води і без каналізації, очевидно, – підкреслив Олександр Ломако.

Медична галузь Чернігова потребує зміцнення матеріально-технічної бази. На ремонт профільних відділень реабілітації та придбання відповідного обладнання спрямують 35 мільйонів гривень. Ще 85 – на медичне устаткування, зокрема МРТ, УЗД та рентген апарат. Що ж стосується підтримки загального стану лікарень, то на ремонти, зокрема утеплення, укриття та протипожежну безпеку місто планує спрямувати 25 мільйонів гривень.

За словами Олександра Ломако, зайвого в бюджеті 2024 – нічого немає, лише найнеобхідніші видатки. Нагадаємо загальний бюджет розвитку міста планово має становити 862 мільйони, близько 50% цієї суми – підтримка територіальною громадою Чернігова ЗСУ.