ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Чернігівська капела»: що готує до Різдва туристично-інформаційний центр

Featured Video Play Icon

Традиції різдвяних свят нашого краю. Вивчення українських колядок та пісень, тематичні майстер-класи, екскурсії та зустрічі. Усе це в межах нового просвітницького проєкту «Чернігівська капела» чекатиме на дітей та дорослих починаючи з 14-го листопада. Програму святкового настрою для містян підготувало управління культури та туризму спільно з художньою та другою музичною школами.

Цей проєкт максимально занурить дітей в українську традицію і, відповідно, регіональну. Хочеться показати, що Чернігівщина, попри максимально тотальний контроль над нами, все одно жила  в своїй традиції і її зберегла. Кожне заняття буде з майстер-класом, навіть будемо ходити в музеї для того, щоб діти збагнули широту і ту ж саму етніку в історичному музеї, виставку побачили, і щоб, наприклад, сходили в музичну школу на виставу, – розповіла заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

За словами Катерини Литвин, зараз від чернігівців йде великий запит саме на українські традиції. Аби зібрати інформацію про історію та звичаї святкування Різдва на Чернігівщині, спеціалісти управління культури та туризму спілкувалися з мешканцями області.

– Відповідно, могли розказати, як зустрічали Різдво власне в їхній хаті, це був дідух або ялинка, або сіно. Якщо родина збиралася напередодні Різдва за вечерею, то 12 страв готували чи ні, а якщо готували, то які саме, бо рецептури куті нам дуже важливо було зібрати. Якщо колядували, то хто колядував, дівчатка чи хлопчики, водили козу чи не водили, колядували, заходячи в хату, чи все ж таки перед вікном, як зустрічали господарі їх, що дарували, – зазначила Катерина Литвин.

Відчути атмосферу Різдва та відвідати майстер-класи з 14-го листопада в туристично-інформаційному центрі діти 6-9 років зможуть щовівторка, а 10-14 – щосуботи.

Для решти категорій, які не встигли зареєструватися або не мають можливості, або не вірять в те, що вони можуть співати, ми запропонуємо вже з 20-х чисел, наприкінці 20-х чисел листопада перелік майстер-класів, де кожен зможе доторкнутися до тієї казки, яка називається Різдво. А дорослі, в залежності від того, 16, 17, 18, 40, 60 років, головне те, що вони свідомі і те що вони захочуть пізнавати саме історію нашого регіону, – підкреслила Катерина Литвин.

Зареєструватись на святкові майстер-класи можна онлайн. І хоча кількість місць обмежена, кожен, хто відвідає туристично-інформаційний центр у період з 14-го листопада по 24-те грудня, зможе зануритися в різдвяну казку, а на святвечір заспівати чернігівську колядку у сквері імені Богдана Хмельницького.