ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Зруйноване житло: як держава надаватиме компенсацію

Featured Video Play Icon

Чернігівці, чиє житло було зруйноване під час російського вторгнення минулого року, можуть подати заяву на відшкодування за державною програмою “єВідновлення”. В додатку “Дія” після довгих технічних негараздів запрацювала відповідна функція. Виконавчий комітет міської ради 11-го серпня затвердив склад комісії, яка розглядатиме ці заяви.

-Якщо представники громадськості виявлять бажання контролювати цю роботу, ми включимо їх без питань і стільки, скільки вони забажають. Аби вони працювали і приходили на комісію. Але по суті функція цієї комісії суто технічна – є будинок зруйнований, і це треба зафіксувати. Це більше робота для спеціалістів. А контроль здійснює краще за громадськість власник цього будинку, який зруйнований. Він перший зацікавлений, щоб все було зроблено правильно і в межах законодавства, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Згідно з постановою Кабміну №600, яка регулює надання компенсації за зруйноване житло, його власники можуть отримати відшкодування у вигляді коштів або сертифіката на придбання нової оселі. Проте наразі доступний лише варіант із сертифікатом. Після подання власником заяви у “Дії” комісія міської ради обстежує зруйноване житло і визначає розмір компенсації за нього. Сертифікат на відповідну суму також надійде у “Дії”. Після пошуку нової оселі власник зруйнованого житла пише заяву на її придбання через ЦНАП, нотаріуса або органи соцзахисту, а потім оформлює договір про купівлю. Після цього Мінінфраструктури перераховує продавцеві відповідну суму коштів. Право власності на знищене житло при цьому припиняється. 

Варто зазначити, що тільки одноосібні власники знищеного житла можуть подати заяву на компенсацію від держави. 

-Це вже власник повинен вирішити для себе, чи підходить йому така ситуація, чи треба почекати іншого, другого етапу, щоб отримати компенсацію на відбудову. Бо люди, коли подають заяви, не зовсім розуміють. Якщо власник житлового будинку подає зараз на сертифікат, то він за цей сертифікат не зможе відбудувати свій будинок, тільки придбати нове житло, – уточнила начальниця відділу організації роботи з питань компенсації за знищене та пошкоджене нерухоме майно ЧМР Олена Бей-Лось.

Також, за словами Олени Бей-Лось, у представників місцевої влади, які мають розглядати подані заяви, наразі немає доступу до реєстру, де вони знаходяться. Тому і погодження отримання компенсації, як це відбувається в рамках програми єВідновлення з пошкодженим житлом, поки неможливе.

-Я бачу, що в реєстрі вони є, але не можу відкрити цю заявку і подивитися, що там і де, – зауважила  Олена Бей-Лось.

Окрім цього, виконавчий комітет погодив черговий перелік заяв чернігівців, яким держава надасть компенсацію за пошкоджене житло. До нього увійшли 53 власника, кожен з них отримає різну суму коштів, до 200 тисяч гривень, залежно від масштабів пошкоджень. Загалом жителі нашого міста подали вже понад тисячу таких заяв.