Новини

Стартували виплати компенсацій за зруйноване житло: як забронювати кошти

Відсьогодні в Україні розпочинають виплату компенсацій тим українцям, чиє житло зруйнували росіяни.

Про це повідомили в міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Тепер кожен, хто вже отримав житловий сертифікат, через застосунок Дія може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири.

Читайте також: Традицію Щедрого вечора визнали нематеріальною культурною спадщиною України

Що значить «забронювати кошти»?

Це необхідно, щоб система знала, що ви плануєте здійснити покупку житла. Протягом 5 робочих днів надійде підтвердження в застосунку Дія про те, що кошти заброньовані.

Після цього у вас є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу нового житла. Якщо ви не встигнете за цей час – потрібно буде повторно подавати заяву на бронювання коштів у Дії.

До укладання угоди про придбання житла за сертифікатом, вам потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований. Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора або в ЦНАПі. Ця процедура не вимагатиме від вас складних дій. Необхідно надати:

– заяву,

– документ, що засвідчує право власності,

– техзвіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування.

Придбати можна будь-яку квартиру чи будинок – первинку або вторинку, в будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйнована нерухомість.

Якщо вартість обраної вами нерухомості вища, ніж вартість сертифікату ви можете доплатити з власних коштів. Разом з тим, можливо об’єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкту нерухомості. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифікату — різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з рф.

Станом на сьогодні сформовано 1636 сертифікатів на суму понад 3 мільярди гривень. Компенсації будуть здійснюватися в межах наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття.

На цьому етапі на сертифікат можливо тільки купити квартиру або будинок. Але вже в січні-лютому очікується можливість реалізації сертифікату на придбання будматеріалів та замовлення робіт – для тих, хто хоче побудувати новий будинок самостійно, на власній земельній ділянці.