Факт-новини: оперативні сюжети

Журналісти і війна

Featured Video Play Icon

  Російсько-українська війна триває вже восьмий рік, і інформаційна та ідеологічна її складові є одними з найважливіших. На цьому у п’ятницю наголосили представники прес-служб силових структур нашої області за круглим столом із чернігівськими журналістами. Під час зустрічі вони нагадали працівникам ЗМІ про головні прийоми роботи з військовими у зоні бойових дій та поза нею: обов’язкова акредитація, використання в сюжетах позивних замість імен та прізвищ, недопустимість демонстрації орієнтирів на позиціях військ тощо.

Хоча Чернігівську область війна напряму не зачепила, ми все ж залишаємося прикордонним регіоном з Росією. Військові речники розповіли, що у віддалених населених пунктах є проблеми з трансляцією українських радіостанцій та телеканалів, а у великих містах періодично виявляють організації проросійського спрямування.

Заподіяти шкоди населенню Чернігівщини можуть і фейки. Вони не завжди стосуються війни, але тим не менш здатні посіяти паніку. Речниця Нацполіції області Юлія Ковтун навела приклад, коли один із сайтів опублікував фотографію чоловіка, який начебто випав з 8-го поверху. Насправді він просто був у стані алкогольного спёяніння і спав, але телефон поліції в той день майже не замовкав.

Водночас представники прес-служб похвалили чернігівські ЗМІ за плідну співпрацю, публікування правдивої інформації та оперативне виправлення помилок.