Факт-новини: оперативні сюжети

Залишити в бюджеті громади 64% ПДФО і повернути «силове» – Ломако

Featured Video Play Icon

Залишити 64% ПДФО в дохідній частині бюджету громади і повернути «силове» ПДФО. Про це заявив в.о. міського голови Олександр Ломако на ранковій нараді 27 серпня, говорячи про загрозу значного зменшення джерел надходження до міського бюджету.

Нагадаємо, минулого року ПДФО поліцейських, працівників СБУ, служб надзвичайних ситуацій, прокурорів, суддів вилучили з доходів місцевих бюджетів. А між тим, наголосив Олександр Ломако,  співробітники силових структур і їхні родини теж користуються інфраструктурою міста. 

 –  Діти робітників ходять до школи,  в садочки міста, лікуються в закладах охорони здоров’я міста, але ПДФО  від цих структур не зараховується взагалі до місцевого бюджету. Все інше ПДФО –  64%  – зараховуються до місцевого бюджету,  це основна стаття надходження, основне джерело надходження. Так от,  про повернення цього ПДФО утримання мова не йде на наступний рік. Для Чернігова – це 800 млн. грн., – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, з 2022  року в бюджетах громади залишалось 64% ПДФО. Наступного року уряд збирається  перенаправити до державної казни 4 %, тобто в місті  залишиться  60% ПДФО.  Для Чернігова це мінус 120 мільйонів з дохідної частини бюджету. Крім того, каже Ломако, цього року не повернуто (очікують наступного року)  реверс бюджету – 173 млн.грн.   

–   Тобто 800 + 120 +173 – це  практично мінус мільярд 100 з бюджету міста  – це кошти, за які можна було б і допомагати Збройним Силам України більш   потужно, ніж ми  це робимо, і  відновлення, і планування і якісь ремонти необхідні для міста, і так далі. В першу чергу – це підтримка і критичної інфраструктури міста, і заміна мереж і теплопостачання і водовідведення, –  тобто питання стратегічні, – уточнив Ломако.

Попри те, що держава вилучила з місцевих бюджетів  військове ПДФО  для  підтримки обороноздатності країни, кількість запитів  від військових частин до громади щодо матеріальної підтримки зросла в рази, каже Олександр  Ломако.  Якщо у міста вилучать 4% ПДФО, допомагати військовим стане важче. Брак коштів відчують всі сфери міського господарства. Тож Олександр Ломако звернувся до народних депутатів України з проханням зберегти 64% ПДФО в дохідній частині місцевих бюджетів під час формування державного кошторису. 

Заберіть сьогодні у Чернігова (800 уже забрали) ще 300 – це реверс і чотири відсотка, –  от забери у нас зараз ще 300 у нас взагалі нічого не залишиться. У нас лишаються тільки заробітні плати, комунальні послуги і якась підтримка мінімальна  по прибиранню міста і по підтримці … транспортної мережі, – все. Ніяких ремонтів в школах, ні відновлення,  ні мережі,  якщо будуть пориви, ні там дороги, де будуть після зими вибоїни. Ні якесь оновлення громадського транспорту,  – взагалі про це немає сенсу говорити на наступний рік, тому що у нас в цьому році так званий бюджет розвитку був  сформований близько 300 млн. грн.  Якщо у нас вилучити зараз 300,  то зрозуміло 300 – 300 = 0, – констатував Олександр Ломако.

Зменшення коштів у бюджетах громад  передусім зашкодить містам, які найбільше постраждали від російської агресії. Це ще більше посилить дисбаланс між регіонами, які знаходяться на більш безпечній території, куди йдуть  інвестиції, де розвивається  бізнес, і містами,  які понесли втрати. Це стосується безпеки, інфраструктури, комфортного  проживання людей.

Якщо приймаються такі рішення, вони мають компенсуватися окремими рішеннями, іншими по розподілу державних субвенцій, в тому числі, наприклад.  А більш справедливо було б в містах, які постраждали в 22-му році, які зараз знаходяться в прикордонні або прифронтові,  просто-напросто не вилучати ПДФО і дати можливість підтримати інфраструктуру, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови.

Як повідомив виконувач обов’язків міського голови, за численними заявками від військових місто проводить тендери на закупівлю коптерів і автомобілів. Передати  вже придбану техніку  за призначенням  можна  лише одним шляхом – через сесію міської ради, каже Ломако.

Я звертаюся до керівників фракцій, свідомих депутатів: вас люди обирали не для того, щоб ви ігнорували питання наших захисників, Збройних Сил України і допомоги громади військовим, тому, як казав класик,”адумайтесь” і дайте мені якусь позицію з цього приводу, тому що  питання чекають. І було на  8 млн. грн. придбаної допомоги для Збройних Сил України, яку через несвідому позицію окремих депутатів міської ради, просто ми на сесії не змогли розглянути, – сказав Олександр Ломако.

Позачергова 42-а сесія міської ради, на порядку денному якої було понад 60 питань, в тому числі і затвердження передачі обладнання військовим, 16 серпня  не відбулася. Пленарне засідання припинили через відсутність кворуму.