Факт-новини: оперативні сюжети

Захисник України – Герой Чернігова

Featured Video Play Icon

Чернігів поважає своїх героїв. Мати загиблого військового Дениса Чередніченка Марина Михайлівна не стримує емоцій – сьогодні, 15-го липня, її син потрапив у перелік перших кандидатів на звання “Захисник України – Герой Чернігова”. Він був одним із перших добровольців родом із нашого міста, пішов на війну на самому її початку. На жаль, Денис загинув 27 вересня 2014-го року.

Окрім Дениса, до списку, затвердженого комісією міської ради, увійшли ще 10 військовослужбовців. Сім’ям героїв виплатять по 47 тисяч 230 гривень. Звання “Захисник України – Герой Чернігова” було засноване минулого року, коли батьки загиблих воїнів подавали кандидатури своїх синів на титул почесного громадянина нашого міста. Тоді виявилося, що пройти відбір можуть лише три особи на рік, і навіть якщо всі місця посядуть військовослужбовці, це все одно буде не зовсім справедливо. Тоді у співпраці з міською радою розробили звання “Захисник України – Герой Чернігова”.

  • Ми дуже хотіли, щоб наші діти були у Чернігові одними із головних – людьми, котрі пішли захищати своє місто, – каже Олена Запека, мати загиблого Героя Віктора Запеки

Батьки загиблих військових радіють тому, що їхні зусилля дали свої плоди. Але роботу ще не завершено. Наприклад, треба визначити, як бути із солдатами-сиротами, у яких немає сім’ї, і відповідно, нікому робити грошові виплати. Також у постанову планують включити тих військовослужбовців, чиї сім’ї після початку війни переселилися до Чернігова. Список претендентів на звання “Захисник України – Герой Чернігова” мають затвердити на сесії міської ради у серпні. А нагородження сімей загиблих воїнів заплановане, за їхнім проханням, на 14 жовтня – День захисника України.