Факт-новини: оперативні сюжети

12 годин щодня за кермом «Містралі»

Featured Video Play Icon

Це – універсальна машина «Містраль». Така вакуумно-підмітальна техніка з’явилася в нашому місті порівняно недавно. Належить вона комунальному підприємству “АТП 2528”. А працює на ній водій зі стажем Микола Шкель. За кермом машини він проводить щодня по 12 годин.

Микола Шкель у цій професії – 42 роки. Закінчив курси водіїв і після армії почав працювати у комунальному господарстві Чернігова. На підприємстві АТП 2528 – з першого дня. Робота – не з легких, каже чоловік, але йому подобається.

Таких машин на підприємстві три. За зміну Микола Шкель вивозить 6,5 “кубів” сміття. А починається його робочий день тоді, коли ще багато хто відпочиває. Одиниця такої техніки здатна замінити бригаду прибиральників, в той час, як її ефективність набагато вища, розповідає Микола Шкель. У літній період, коли на міських вулицях осідає пил, вона очищує поверхні від бруду і сміття.

-Якщо вулицю не прибирати тиждень, – міркує Микола Шкель, – подивіться, що тут твориться: пляшки, обгортки, недопалки… Якщо не прибирати, то і бордюра видно не буде. Щоб тоді люди сказали!

Зазвичай його роботу люди поважають, каже Микола Шкель, але буває по – різному.

Микола Шкель із цією технікою на “ти”, знає всі тонкощі роботи. Тож ретельно доглядає за машиною, ремонтує, аби вона працювала безперебійно. Його “Містраль” укомплектована щітками, а також механізмом, який відправляє сміття в спеціальну ємність. Машину, каже, потрібно вимити і завантажити водою, щоб вона працювала, бо без неї роботи не буде. Воду для цього беруть на підприємстві. У літній період вона зволожує поверхні, а взимку її специфіка трохи інша – вона чистить дороги від снігу.

Та, щоб така техніка працювала надійно, потрібно людям вчасно сплачувати за комунальні послуги, зауважує Микола Шкель. Бо ці гроші йдуть на розвиток Чернігова. Його робота потребує уважності й терпіння. Але задля свого міста Микола Шкель готовий працювати і вдень і вночі, бо любить його, як своїх рідних дітей. Хоч і народився під Славутичем, та в Чернігові майже все своє життя. Такі машини щодня курсують по Чернігову, аби зробити його чистим і затишним. Та от тільки мало хто звертає увагу, що звичайні працівники комунальних підприємств роблять так багато для краси рідного міста.