НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Захворюваність на ГРВІ у Чернігові перевищила епідпоріг на 55%

Featured Video Play Icon

У Чернігові кількість хворих на грип та ГРВІ перевищила епідемічний поріг на 55 %. Про це повідомили в Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Упродовж останнього тижня в місті захворіла 3681 особа, з них майже половина — 1552-оє — діти.

Якщо ми беремо діток, то ми, звісно, бачимо тенденцію також до значного збільшеності захворюваності — це приблизно 62–63 %. Бачимо, що дітки не відвідують шкільні навчальні заклади, хворіють сильно, і, відповідно, рівень захворюваності серед дорослих також збільшився, – повідомила завідувачка інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 Іванна Олексієнко.

Як розповіла Іванна Олексієнко, стаціонарні відділення періодично  перевантажені, причому госпіталізують пацієнтів лише в середньому або важкому стані. У разі виникнення симптомів, таких як висока температура тривалістю 3–5 днів, гострий біль у горлі, м’язова слабкість, кашель, задишка та дискомфорт у грудях, медикиня радить негайно звернутися до лікаря первинної ланки.

Чим швидше ми звернемося за медичною допомогою до свого сімейного лікаря, тим для нас буде перспектива краща. Сімейний лікар оцінює стан хворого, обстежує його й за потреби, якщо він бачить, що на амбулаторному рівні він не справиться із ситуацією, направляє вже в стаціонари чи терапевтичного, чи інфекційного, загально-соматичного профілю, – підкреслила Іванна Олексієнко.

Аби запобігти поширенню хвороб, у школах міста щоденно проводяться моніторинги відвідування та опитування батьків. За словами заступниці начальника управління освіти Олени Горної, деякі навчальні заклади Чернігова рішеннями педагогічних рад вже перейшли на дистанційну форму навчання.

10-ть закладів перейшли на таку форму організації освітнього процесу: 7 закладів повністю, тобто всі класи дистанційно навчаються, і 3 заклади, де певні класи навчаються з використанням технологій дистанційного навчання. У дитячих садочках відвідування становить 51 % відсутніх, але цей показник фактично зберігається в нас упродовж усього осінньо-зимового періоду, – зазначила заступниця начальника управління освіти ЧМР Олена Горна.

Найкращим захистом як від сезонного грипу, так і COVID-19 є вакцинація, кажуть медики. Крім того, є прості та дешеві способи запобігти поширенню респіраторних інфекцій, зокрема, миття рук, використання дезінфекторів, вологих серветок та масок, провітрювання приміщень, здорове харчування та сон.

Ми всі бачимо серед своїх рідних, знайомих і близьких, що люди хворіють. Звичайно, що нам потрібно берегти себе, ми повинні профілактувати захворювання, не забувати про вакцинацію, ну, і звичайно уникати скупчення людей, й елементарні санітарно-гігієнічні процедури, які повинен кожен із нас знати й розуміти, – пояснила завідувачка інфекційним відділення Чернігівської міської лікарні № 2 Іванна Олексієнко.

Загалом, на Чернігівщині рівень захворюваності перевищив епідпоріг на 33 %. Відтак на території області до закладів охорони здоров’я звернулося 7224 людини, з них 120 госпіталізовані з діагнозом ГРВІ, а 32 — з COVID-19. Упродовж минулого тижня медики зареєстрували 4 летальні випадки від коронавірусу. Усі померлі не були вакциновані та мали супутні хвороби.