Факт-новини: оперативні сюжети

З футбольних аналітиків – у військові: чому чернігівець пішов у «Гвардію наступу».

Featured Video Play Icon

Покинув високооплачувану роботу футбольного аналітика та пішов у «Гвардію наступу». Чернігівець Віталій нині очікує відправлення до Києва на перший етап навчання в одній з новостворених штурмових бригад, спеціально створених МВС для того, щоб звільняти загарбані росіянами землі України.

Що мене радує – що є молодь. Хлопці 19-20 років, також старші люди. В кожного своя історія, своя мотивація, але саме молодь мене найбільше радує. Бо є хлопці, які саме шукали як потрапити до війська. Вони не могли через військкомат, там до 23 років не підписують контракти, а їм по 20, от і шукають, це дуже добре, говорить Віталій, доброволець «Гвардії наступу».

Серед усіх бригад Нацгвардії, прикордонників та поліції Віталій обрав «Лють», адже там йому запропонували спеціальність аеророзвідника. Так волею долі він через 20 років повертається до свого захоплення авіацією.

Я навчався у Харківському інституті льотчиків саме на пілота реактивних двигунів. Але то був початок 2000-х років, тоді почали розвалювати нашу армію. Всіх льотчиків, штурманів, вертольотчиків скоротили. Я закінчував третій курс напередодні польотів, каже чоловік.

Ще до початку офіційного навчання Віталій активно поповнює свій багаж знань про аеророзвідку та керування безпілотниками. Каже, жоден підрозділ на передовій не маоже нормально функціонувати без «очей» у небі. Особливо Віталій захоплюється роботою знаменитих «Птахів Мадяра», чиї дрони донедавна завдавали серйозних втрат рашистам у Соледарі та Бахмуті.

Те, що потрібно бійцю піти ніжками, коригувати, піддавати себе небезпеці, це можна зробити навіть цією пташкою, і буде збережено його життя, буде відкоригована артилерія, будуть попереджені наші позиції про наступ, або будуть скориговані дії нашої штурмової групи, – зазначає Віталій.

Загалом вже близько ста чернігівців приєдналися до бригади «Лють», більше половини з них вже проходять навчання.

В цій масі громадян є, звичайно, і колишні міліціонери, поліцейські, є ті хто служив у Збройних Силах, є ті хто брав участь у бойових діях на Сході і пройшов горнило АТО. Є молоді люди, які не мають взагалі відношення ні до якої служби, а просто виявили бажання звільняти територію від загарбника, розповідає Ігор Папченко, начальник відділу кадрового забезпечення ГУНП у Чернігівській області.

Набір до бригади «Лють» триватиме до квітня, але може бути продовжений. Приєднатися до «Гвардіїнаступу» чернігівці можуть через ЦНАП або сайт Міністерства внутрішніх справ.