ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відшкодовувати “комуналку” тим, чиї квартири зруйнували росіяни – про що говорили на ранковій нараді.

Featured Video Play Icon

Відшкодовувати вартість комунальних послуг тим, чиї квартири, зруйновані росіянами, місто відбудувало і провело необхідні комунікації, але в яких для повноцінного життя бракує внутрішнього ремонту, елементарних меблів і техніки.

Чернігів вивчить можливість для цього як із юридичної, так і з бюджетної точок зору, і за позитивних висновків підтримає своїх мешканців в рамках ще однієї соціальної програми. Про це йшлося на традиційній загальноміській нараді. І за інформацією управління ЖКГ, таких помешкань у місті не менше 600-от.

Якщо по воді там більш-менш все зрозуміло,….то по теплу і по ЖЕКу питання у людей є і люди там дуже багато не живуть, об’єктивно. Як це питання вирішити? Я думаю, що до нього треба зважено підійти, враховуючи, що у нас час є, можливо прийняти міську програму з якимось терміном там півроку-рік, або до початку роботи державного закону компенсації, щоб ми ці квартири компенсували їм там повністю чи частково затрати на комунальні послуги, зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

В.о. очільника міста вкотре підкреслив, що відшкодовувати кошти за кожну приватну оселю і втрачене майно – це відповідальність держави, а не міста. І навіть, попри бажання, для Чернігова це не співмірні потреби і можливості. Натомість, така програма була б важливою і для людей, яким треба облаштовувати все з нуля, і для підприємств, в яких нині росте заборгованість по розрахунках від населення.

Серед робочих питань також відновлення системи відеоспостереження, що внаслідок бойових дій була майже вся пошкоджена. Із 426-ти камер станом на лютий 2022-го наразі непрацюючими лишаються 4 десятка, для їх ремонту проводять тендерні закупівлі, аби орієнтовно за три місяці ввести у роботу.

Максимально в минулому році ми відновили ті камери, які були точково знищені або мережа “безпечне місто”, і залишилось 5 ділянок які повністю знищені – це в’їзди в місто.

Зараз 382 камери/ Тобто, ми картинку бачимо на моніторах?/ Так, доступ як був, так і є: муніципальна варта і національна поліція. Система як працювала, так і працює, за виключенням тих ділянок, які зруйновані на даний момент, говорить Євгеній Дейнеко, заступник начальника управління ЖКГ.

Ну, я спілкувався з військовою адміністрацією з цього питання, вони бачать це пріоритетним питанням, тому прохання: якщо для безпеки міста це пріоритетне питання – відпрацювати його в максимально швидкі терміни, якщо буде необхідність продовжувати за якимось адресами – реагуватимемо вже на відповідні звернення, зазначив Олександр Ломако.

Активно тривають роботи і з відновлення вуличного освітлення. Так, за повідомленням керівника профільного КП, на сьогодні воно вже запрацювало на ЗАЗі і найближчим часом має з’явитися на решті проблемних ділянок.

Плануємо, як і казали раніше, до кінця цього тижня завершити найбільш проблемні питання, – повідомив Дмитро Хажевкас, начальник КП “Міськсвітло”

Крім того, днями “Міськсвітло” отримало від німецького міста-побратима Меммінгена 60 комплектів зарядних станцій, ємністю 140 ампер-годин кожна, із сонячними панелями для їх підзарядки, які тепер мають розподілити між закладами освіти, медицини та іншими комунальними підприємствами.

Під час наради Олександр Ломако вкотре наголосив, що місто має готуватися до весняно-літнього періоду, приводити до ладу кладовища, парки, вулиці та житлові двори, а також ще раз перевірити та за потреби навести порядок в найпростіших укриттях і захисних спорудах. Окремо порушив тему 400-річчя отримання Черніговом Магдебурзького права. Для відзначення цієї події передбачена велика кількість заходів, починаючи від виставок до уроків у школах та проведення наукової конференції. Тобто без гучних масових заходів, але з популяризацією важливої для міста дати.

Я хотів наголосити, що коли Чернігів отримав Магдебурзьке право 400 років назад, в цьому є головне слово – його треба всім пам’ятати, всім учасникам процесу, всім представникам, у тому числі, і державної влади, головне слово – це самоврядування. Запам’ятайте, будь ласка, що місто отримало і нікуди не діне це наше право на… самоврядування, це легітимне питання, – сказав Олександр Ломако.

Як зазначив виконуючий обов’язки міського голови, минулого тижня в ОВА відбулася зустріч з представниками міської військової адміністрації та юристами, але попри розходження у трактуванні закону щодо повноважень місцевої влади і МВА, дискусія була конструктивною і на зараз нічого ні для кого не змінюється.

У нас нічого не міняється в наших стосунках, як ми і домовилися – міська військова адміністрація, її керівник займаються питаннями безпеки і обороноздатності міста, цивільного захисту, а міська рада і міська влада продовжує виконувати ті обов’язки, які поклали на нас наші виборці і займається життєдіяльністю міста, зазначив в.о. міського голови.

Водночас, Ломако звернув увагу на листи, які надходять від МВА. За його словами, багато з них не відповідають нормам законодавства і тим домовленостям, які були досягнуті, а тому стовідсотково стануть об’єктом дослідження правоохоронних органів. А також повідомив про непоодинокі факти спроб тиску на деяких депутатів, керівників та інших представників місцевого самоврядування.

Повноваження місцевого самоврядування визначені Конституцією, 7 статтею, це чітко прописано і, ну деякі правоохоронні органи, які мали б займатися боротьбою зі зрадниками і колаборантами вони починають займатися під час війни політикою то це зазвичай у нашій країні погано закінчується тому я хотів би застерегти. Ми зі свого боку абсолютно конструктивно виконуємо всі повноваження, ми конструктивно підходимо до цих процесів, ми спілкуємся, але все-таки той тиск, який зараз починається, ну варто б зупинитися, сказав Ломако.

Та нагадав підлеглим слова мера Владислава Атрошенка про те, що вони мають чітку відповідальність перед людьми, які їх обрали, і наділили обов’язком керувати містом, а тому повинні робити все від них залежне, кожен на своєму місці.