Факт-новини: оперативні сюжети

Ювілей Василя Тарновського відзначили в історичному музеї

Featured Video Play Icon

Понад 100 років тому меценат Василь Тарновський подарував Чернігову свою унікальну колекцію українських старожитностей. Її зберігач історичний музей напередодні 185 – річниці з дня народження фундатора колекції, яка відзначається 1 квітня, провів захід. Співробітниця музею Світлана Половнікова разом з акторами Молодіжного театру познайомили глядачів з цікавими фактами та матеріалами, що свідчать про історію створення у місті музею Василя Тарновського. До колекції, яка нараховує тисячі експонатів, увійшли мистецькі пам’ятки, документи, книжки, портрети історичних постатей та їхні особисті речі.

-З дитинства він захопився історією України. Почав збирати колекцію. І, навіть, є така цікава згадка. Хлопчику тільки 8 років. Мати йому сповіщає «якусь давню стрілочку для тебе знайшов Пантелеймон Куліш і я тобі її передаю у твою колекцію», – розповіла  старша наукова співробітниця історичного музею Світлана Половнікова.

 Василь Тарновський бажав, щоб його колекція розмістилась в будинку на Валу, але не судилося. Навіть, після його смерті звучали голоси, що цей музей місту взагалі не потрібний.

Але перемогли ті, які розуміли, що нащадкам жити без історії неможливо.Тому вони повинні скористатися цим дарунком Василя Васильовича Тарновського. У 1906 році музею було офіційно присвоєне звання дарувальника, – зазначила Світлана Половнікова.

 Нажаль, ця красива будівля, де у 1902 році було відкрито музей українських старожитностей , у сучасному світі не пережила рашиську орду.

У ніч на 11 березня російськими бомбами ця будівля була майже зруйнована. І можливо, хоча це нажаль. завдяки цьому ім’я Тарновського у минулому році прозвучало у багатьох країнах світу. “Нью – Йорк таймс” на своїй передовиці показало цю фотографію, написавши про руйнування музею українських старожитностей Василя Тарновського, – повідомив директор історичного музею Сергій Лаєвський.

Роботи по відновленню цієї пам’ятки історії Чернігова мають розпочатися вже цього року.