ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ярмарок чи стихійна торгівля: що відбувається на Ремзаводі?

Featured Video Play Icon

У мене чоловік їздить по селах, скуповує корів, телят, коней, і я продаю це, реалізую. Із мʼяса робимо ковбаски, теж це власне виробництво. Особисто відповідаю за кожен шматочок сала, мʼяса, того, що є на прилавку, – зазначає приватна підприємиця Олена.

Зі своєю продукцією на ярмарку в районі колишнього “Жовтневого молота” у Чернігові пані Олена, як і десятки виробників та фермерів з усієї області, виставляється вже не один рік, а віднедавна – щодня, крім понеділка. Каже, є договір оренди з комунальним підприємством, всі дозвільні папери, та й сама торгова точка в повному порядку.

Я маю холодильники, у мене все мʼясо, ковбаска в холодильнику, я винесла, продала, потім інше. На все це в мене є документи, довідки медичні є, податкові, податки я плачу, все зроблено. Мені подобається тут працювати. Якщо закриється, буде дуже жалко, – говорить пані Олена.

Чутки про закриття ярмарку, що межує з торговельним парком Ремзавод, з’явилися після відкритого звернення центру громадських ініціатив “Єдність”, опублікованого, зокрема, і в соцмережах, зі скаргами на стихійну торгівлю на парковці, відсутність проїзду та благоустрою, а також із проханням до виконуючого обовʼязки міського голови дослівно “навести лад на автостоянці” й “упорядкувати огидне торгівисько”. З приводу чого Олександр Ломако давав відповідне доручення підлеглим розібратися із ситуацією.

Водночас, як зазначають на КП “Паркування та ринок”, територія, про яку йдеться, ніяка не стоянка, а земельна ділянка міста, що перебуває у постійному користуванні комунального підприємства, і де офіційно впродовж останніх років діє цивілізований ярмарок. Історія його почалася давно із торгівлі тут самого Ремзаводу без відповідних документів, яку потім КП впорядкувало і узаконило, каже Микола Гоголь.

Люди звернулися до міського голови Владислава Атрошенка ще, мабуть, років 5 назад, що просимо зробить торгівлю, і через виконком нам дали дозвіл. Зараз є звернення людей, щоб її не закривали, щоб вона була. Ось дивіться, я вам показую, підписи громадської ініціативи “Єдність”. Тут, мабуть, 20, якщо нарахував. І ось зареєстроване звернення до міського голови на 50-ти сторінках, – показує  директор КП “Паркування та ринок” Микола Гоголь.

Раніше ярмарок діяв по середах, та з п’ятниці по неділю, а після активних бойових дій, враховуючи запит від містян, від січня 2023-го рішенням виконкому його дозволили шість днів на тиждень, аби підтримати людей та дати більше можливостей в цей непростий період працювати, зазначив очільник КП. Нині тут – від наметів із овочами та фруктами до рослинництва та промислових товарів як від підприємців, котрим це місце як рідне, так і тих, хто втратили попередню роботу через війну, або як наприклад, пані Ніна, були змушені переїхати зі знищених росіянами торгових місць на центральному ринку.

Ми були дуже обурені відкритим листом на адресу нашого ярмарку, тому що ну всі пункти, які там були перечислені, вони не відповідають дійсності. Ми всіх запрошуємо, щоб ви подивилися, яка в нас чистота, порядок на ярмарку. Ніщо з землі не продається, ніхто не брав гроші за вʼїзд, це не правда. Люди приходять сюди з самого ранку, займають черги за якісною продукцією фермерською молочною, мʼясною продукцією, дуже багато пенсіонерів, яким не зручно їздити в центр міста купити необхідні собі речі, – розповіла приватна підприємиця Ніна.

– Земля “Паркування та ринок”, за неї сплачуються податки ми все платимо і підприємці, які там працюють, у деяких єсть договори, які у нас є в бухгалтерії, є люди, які приїжджають, один раз вони платять через касу, приїжджає санітарний лікар, який все перевіряє. Не так давно спіймали ми, там прийшла людина, з ящиком на землі сіла торгувати полуницею. Є у нас пояснення цієї людини, вона написала, що так і так, сказали піди сфотографуйся там і принеси нам фотографії, – зауважує Микола Гоголь.

Крім підписів чернігівців, підприємці на знак незгоди з листом “Єдності” зібрали і свої, адресовані керівництву міста з проханням не закривати ярмарок. Минулого тижня виїздила туди і Муніципальна варта з представниками інших уповноважених у цій сфері установ, і як повідомив їх керівник Олексій Мисенко, суттєвих порушень, про які зазначалося у відкритому зверненні, не виявили, та впродовж тижня мають перевірити ще раз.