ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Як у Чернігові функціонує соціальна веломайстерня

Featured Video Play Icon

– Ану спробуй з іншого боку!

Котрий місяць поспіль у соціальній веломайстерні не вщухає робота. Вживані велосипеди, які Чернігів отримує в межах кампанії #BikesForUkraine з різних куточків світу тут приводять до ладу. Замінити камеру, покришки, відрегулювати гальма на двоколісних — не проблема, кажуть представники спільноти, адже головне, що в майбутньому вони слугуватимуть тим, хто цього найбільше потребує.

Вже більше року ця кампанія діє, вона активна й  у Чернігові ми передали 607 велосипедів на потреби волонтерів, соціальних працівників, медиків. Також ми підтримали багато громад у Чернігівській області. Там велосипед отримали також фельдшерські пункти. Ми передавали вже велосипеди в модульні містечка й також людям, які зареєстровані в Чернігові як вимушені переселенці, – розповів керівник ГО «Еко Місто» Сергій Безбородько.

Залучають до відновлення велосипедів усіх, хто має бажання допомогти, хоч і не мають досвіду ремонту таких транспортних засобів.

Приходить там, від 5 чоловік у нас було мінімум, і це набагато швидше. Хоч якісь прості задачі делегувати й це дуже полегшує роботу, – зазначає веломайстер Євген Плакса.

Цього дня до роботи доєднався і десятирічний Матвій. Він, разом із мамою, уже не вперше приїжджає сюди зі свого рідного села Товстоліс. Однією з останніх реалізованих ініціатив «Еко Міста» є передача велосипедів для дітей їхнього селища.

Товстоліс був окупації, діти настраждалась, набачилися горя. Багато мародерства було, і тому велосипеди було викрадено,  а нові дозволити собі не кожна родина може, тому ось така виникла ідея допомогти цим дітям, – зауважила жителька села Товстоліс Наталія Білоус.

Наталія розповідає, що коли вперше запропонувала синові долучитися до такої доброї справи — у нього засвітилися очі, а після всього страху, що вони пережили через росіян — для неї це найголовніше.

Він хоче літати — я даю йому крила. Рощу справжнього чоловіка, тому для нього це необхідно — вміти все ремонтувати і він хоче це робити, він хоче долучатися до добрих справ, він хоче проводити час із друзями, кудись їздити, десь спілкуватись, – каже Наталія Білоус.

Матвій охоче долучається до ремонту та прислухається до кожної вказівки майстрів. Каже, свій власний велосипед — має. На питання що ж найбільше його захоплює у велоїзді — відповідає наступне.

Гонки робити з друзями, кататися по грязі, – наголошує Матвій Білоус.

До відновлення велосипедів у майстерні може долучитися кожен. Для цього «Еко Місто» двічі на місяць, по суботах, влаштовують толоки. Сергій Безбородько каже, таким чином чернігівці здобувають і нові скіли в ремонті двоколісних та в майбутньому використовують їх у власному побуті.

Хто хоче вміти доглядати свій власний велосипед або просто як працюють механізми — ми запрошуємо й можемо навчати. Більш того — наша модель роботи така, що тут можна безкоштовно використовувати інструмент будь-який професійний, якщо ви самі вмієте або ми можемо надати вам консультацію також безкоштовно, – зазначає Сергій Безбородько.

Німеччина, Італія, Польща й це далеко не всі країни, які передають велосипеди нашому місту. Сергій Безбородько каже, цю ініціативу вони розвиватимуть надалі і, водночас, сподівається, що дедалі більше чернігівців користуватимуться велосипедами як основним видом транспорту.