Факт-новини: оперативні сюжети

Як привчити чернігівців прибирати за своїми собаками в парках та скверах

Featured Video Play Icon

Прогулюючись Черніговом, завжди можна зустріти чималу кількість людей, які вигулюють своїх улюбленців. Проте, однією із проблем міста залишається прибирання за собаками в парках та скверах. Не всі власники домашніх тварин відповідально ставляться до вигулу чотирилапих. Власниця двох собак Христина Лаврищева розповідає, що більшість містян ігнорують ці правила.

– Я можу завжди вийти з собакою погуляти, але вийти погуляти стало проблемою, тому що наші мешканці, хто мешка є біля Деснянської правди не прибирають за своїми собаками. Це така вже справа, яка дійсно є понад 5-6 років, тому що працівники типографії зверталися куди тільки можна, що не прибирають, ігнорують зауваження, роблять все, що наче тут такого нічого немає і це взагалі нормально, – каже  власниця собак Христина Лаврищева.

Пані Христина зазначає, що існують навіть спеціальні пакети з еко-матеріалів, що дозволяють і прибрати за улюбленцями, і не шкодити навколишньому середовищу. Ціни на них варіюються від 50 до 100 гривень і вистачає їх на 2-3 місяці.

-Я вважаю, що ми повинні бути чемними, ми повинні бути відповідальними за тих, кого ми взяли до себе. Це наші друзі і просто купити пакетик, якщо в тебе є собака, це вже не є проблема, це твоя якась відповідальність перед містом, перед своєю собакою, – зазначає Христина Лаврищева.

За неприбирання екскрементів домашніх улюбленців Адміністративний кодекс України передбачає попередження або штраф розміром від 170 до 340 гривень, для посадових осіб – від 340 до 850 гривень . Хоча власники собак наголошують, що міра покарання має бути вищою, аби мотивувати людей ставитися до цього серйозніше.

Це перший маст-хев, тому що якщо людина не заплатить якусь гарну суму, наприклад 1000 грн, вона не буде прибирати, що ми і бачимо в Деснянській правді. Тобто це потрібно від тисячі гривень, не менше. Як місячний корм, щоб людина відчула на собі, на гаманці, – підкреслила Христина Лаврищева.

-Це крайня міра, я би розпочав з заохочення якогось. А потім вже після деяких попереджень треба штрафувати, тому що зазвичай заохочення не на всіх діє, – зазначає Сергій Музика, чернігівець.

-Я думаю, що штрафи піднімуть свідомість, це єдиний шлях. Багато людей не прибирають, – зауважила  блогерка Яніна Музика.

Більшість чернігівців мають негативне ставлення до тих, хто не прибирає за своїми улюбленцями. Хоча назначають, що за останні роки ситуація змінилась на краще. Блогерка Яніна Музика розповіла, що їй набагато приємніше показувати підписникам чистий та охайний Чернігів.

-Не всі прибирають і коли дивишся як хазяїни собак проходять мимо, завжди роблять вигляд, що я не бачу, я не бачу. Люди знають, що треба прибирати, але вони це не роблять і я закликаю всіх прибирати за своїми собаками, бо гарно коли чисто, – підкреслює Яніна Музика.

-Дуже багато людей, напевно, просто до цього ставляться як якось до чогось, що напевно, треба соромитись. це треба просто взяти, люди ходять, взяти прибрати. Я десь, напевно, це розумію, але до цього треба звикнути, треба людям казати, що треба прибирати і це варто робити, тому що чисте місто, це завжди приємно, – наголошує Сергій Музика.

У сквері навпроти торгово-розважального центру «ЦУМ» міська влада побудувала спеціальний майданчик для вигулу і тренування собак. Там чотирилапі можуть погуляти без повідків чи погратися в той час, як власники діляться досвідом чи просто п’ють каву та розмовляють.