ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Низькопідлогові автобуси та оплата без кондукторів: як трансформується громадський транспорт?

Featured Video Play Icon

Ці два десятка нових автобусів вже від понеділка, 10 липня, поїдуть вулицями Чернігова та стануть одним із основних втілень міської реформи громадських перевезень. Низькопідлогові, середньої місткості, всі вони місцевого виробника та закуплені підприємцем, котрий у цій сфері 15 років, і за результатами конкурсу віднині обслуговуватиме три маршрути тепер вже постійної транспортної мережі – 24 і 24а, 25 і 25а та 33. Останній закриватиме, зокрема, до цього дещо відрізаний від сполучення мікрорайон Зарічного. Ще десять таких, придбаних перевізником машин, вже курсують за своїми маршрутами.

Рішення було прийнято ще до початку повномасштабного вторгнення. Вирішили для свого рідного міста, для мешканців міста щось покращити, покращити інфраструктуру, зробити більш комфортні перевезення, закупити низькопідлогові автобуси, які обладнані для перевезення маломобільних груп населення. Тому взяли кредит та інвестували кошти в придбання автобусів. А чому наш чернігівський завод? Щоб підтримати, звичайно, місцевого виробника, створення нових робочих місць, кошти в бюджет міста, – розповів директор компанії-перевізника Володимир Луговий.

Коштує один такий автобус орієнтовно 3 млн гривень. І, що важливо, на маршрут кожен із них виїде вже з двома стаціонарними та одним портативним валідаторами, що дозволять не лише обліковувати весь пасажиропотік по годинах і рейсах, а й працювати фактично без кондукторів.

Друк квитанції. Всього оплатило 4 пасажири.

-На своєму мобільному валідаторі водій бачить повністю всі оплати, які відбулися за допомогою його термінала, а також за допомогою терміналів, які знаходяться в салоні, – зазначає співробітниця Чернігівської транспортної компанії Ольга Корнієць.

– В Європі вже давно до цього прийшли: відходимо від кондукторів, зменшуємо готівку, щоб збільшити кошти, які будуть залишатися на підприємстві, ці кошти вкладати в техніку, або в збільшення заробітного фонду водіїв, – підкреслює Володимир Луговий.

На сьогодні стаціонарними валідаторами обладнано 70% громадського транспорту, до кінця липня ними планують забезпечити всі машини. Прийматимуть вони як транспортну, так і банківську картки, а готівкою можна буде розрахуватися у водія. Збільшення безготівкової форми оплати це модель західних країн, і електронний квиток там дешевший за готівку. Так, наприклад, у тролейбусі в Чернігові транспортна картка дає можливість проїхати дешевше і з безкоштовною пересадкою. Тепер за цим звертаються і приватні перевізники.

Зараз в місті у нас в усіх транспортних одиницях і в автобусах, і в тролейбусах, працює електронний квиток. У тролейбусах 55% транзакцій безготівкових, в автобусах 20%. Тобто, необхідно стимулювати, щоб мешканці міста Чернігова та гості нашого міста купували транспортні картки, розраховувалися банківськими картками, відмовлялися від готівки, переходили до безготівкової форми оплати, – пояснив директор Чернігівської транспортної компанії Артем Тарасенко.

Проєкт реформи мережі громадських перевезень у місті розробили ще до повномасштабного вторгнення, і почали реалізувати одразу після закінчення активних бойових дій. Основні акценти: оновилася маршрутна мережа, тісні “Рути”, які ще називали “консервними банками”, замінили машини великої та середньої місткості, та з’явилася компенсація міста за кілометр перевізникам, що мають низькопідлогові автобуси, рухаються згідно графіків і чітко по маршруту.

– Три базові цифри: 99/ 75/ 44. 99 автобусів буде виходити на маршрути міста з понеділка після проведених конкурсів, з них 75 мають низьку підлогу, доступні для людей з інвалідністю, і сучасні, і 44 – нові 2022-23 року. Це, я думаю, найкращі в Україні цифри у відсотковому показнику до показнику мобільності і до показнику нового транспорту, оновленого, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 Завдяки новому підходу у перевізників є розуміння завтрашнього дня, вони готові інвестувати кошти у свій бізнес і тим самим покращувати послуги для містян, зазначив в. о. очільника Чернігова. Нині автобуси проїджають 600 тисяч кілометрів на місяць, і зі збільшенням кількості одиниць транспорту ця цифра ростиме.

Це була тоді чітка позиція міського голови, що у нас ввечері, наприклад, після закінчення робочого дня не вигідно перевізнику їздити, і водій у нас старший, він сам вирішив, чи хоче він їхати, чи не хоче, чи він вже втомився, чи збере він ці кошти; друге це були постійні перегони між машинами. І тоді була чітка позиція, що їм має бути байдуже: два у них пасажири, чи повний салон, головне, щоб вони вчасно приїхали на зупинку і зробили це по графіку. Якщо місто встановило, що це до 22 години, вони їздять до 22 години, бо їм вигідно отримати компенсацію за цей кілометр, в незалежності, чи це вигідний маршрут, віддалений мікрорайон, зручний час, будній чи вихідний день. Ну, і друге, важливо, доплата відбувається тільки за низькопідлогові автобуси, що стимулює перевізників, зрозуміло, купувати їх, – підкреслив Олександр Ломако.

 Проблемою, котра псує загальну картину громадських перевезень, Ломако назвав “Рути” на приміських маршрутах, що курсують через весь Чернігів, а це 160-ий і 135-ий. Договір із цими перевізниками укладав профільний департамент ОВА, і місто їх жодним чином не погоджує.

– По логіці речей вони б мали зупинятися на автовокзалі, висаджувати людей і їхати далі. Але вони їдуть через місто зупиняються на зупинках громадського транспорту, відповідно, демпінгують за рахунок, що у них “Рути”, менші затрати, і псують загальну картину по транспорту в місті Чернігові. Тому я звертаюся, користуючись нагодою, до обласної адміністрації, вимагати оновлення транспорту від цих перевізників, контроль і все-таки зробити так, щоб вони виконували вимоги законодавства і не зупинялися в місті на всіх зупинках, а все таки працювали згідно вимог, – зауважив Олександр Ломако.

Серед проблемних питань також брак водіїв, як на комунальному підприємстві ЧТУ, так і в приватних підприємців. Зокрема, цей перевізник готовий хоч завтра взяти на роботу 20-ох людей.