Факт-новини: оперативні сюжети

Смаколики з норвезької форелі: вихованці дитячого табору в Чернігові вчилися готувати смачну юшку

Featured Video Play Icon

Юшку з норвезької форелі приготували вихованці дитячого табору Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2. Куховарили на сучасній польовій кухні, яку у квітні цього року передала нашому місту благодійна організація «Norse Aid». Кожен із дітлахів робив щось своє — додавали інгредієнти, спеції та активно чаклували над нею.

– От як ми помішуємо. Класно? Хорошо?

– У понеділок ми відкрили освітні центр «Змістовно». За допомогою благодійного фонду «Нова Україна». І кожного тижня, один раз на тиждень у нас буде кулінарний майстер-клас. Тому що діти мають не тільки змістовно проводити своє дозвілля, а й ще чомусь такому навчитися, щоб їм знадобилося воно у їхньому повсякденному житті. Щоб вони прийшли додому і змогли для батьків, для своїх менших сестричок, братиків зробити таку гарну страву, – розповіла директорка Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2 Регіна Гусак.

Такий формат активностей малечі сподобався, адже після плідної роботи вони скуштували свій витвір кулінарного мистецтва.

– Мені сподобалося, що я мішала юшку, що я добавляла рибу.

– Мені подобається суп рибний, мені все подобається.

– Нам дуже смачно.

Польову кухню, передану іноземними друзями, працівники навчально-реабілітаційного центру № 2 активно використовують і під час різноманітних толок, що відбуваються в місті. Як розповіла Регіна Гусак, так вони прагнуть підтримати ініціативних людей, які працюють на благо своєї країни і громади.

– Коли наші колеги із загальноосвітніх навчальних закладів, з дошкільних нчз організовують благодійні заходи для збору коштів для ЗСУ, ми завжди підтримуємо й готуємо наші фірмові страви: тушковану картоплю і перлову кашу. І також, коли люди намагаються робити такі якісь спільні толоки: по благоустрою свою подвір’я, будинку багатоповерхового, або, наприклад, коли ми всі разом з усіма чернігівцями робили толоку і прибирали Ялівщину, – говорить директорка Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2 Регіна Гусак.

Крім приготування страв, в освітньому центрі «Змістовно» діти грають у настільний теніс, займаються з психологами та вивчають техніки для зняття емоційної напруги. Цього дня малеча також випробувала свої сили у веселих стартах.

– На старт! Увага! Руш!

– Це можливість діткам не просто активно позайматися, це можливість відпрацювати ті емоції, накопичені за цей період військового стану, який дітки відчували на собі. Це можливість відпригати, відскакати. Це й можливість поспілкуватися, посміятися, інколи й поплакати, адже також це дуже важливо, – зазначила психологиня проєкту Ірина Шеремет.

Однією із наступних страв, яку готуватимуть вихованці дитячого табору, стане італійська піца. Долучитися до занять та активностей може кожен маленький чернігівець. Загалом освітній центр «Змістовно» функціонуватиме до кінця жовтня.